Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samit u dubrovniku

Zagrljaj Krišto i Zelenskog: BiH potvrđuje svoju potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Integracija cijelog prostora u Europsku uniju je jedan od najvažnijih mehanizama zaštite europskih naroda temeljen na zajedničkim vrijednostima, vladavini prava i socioekonomskom prosperitetu

U organizaciji Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića u Dubrovniku je održan 3. po redu Summit Jugoistočna Europa – Ukrajina.

Na današnjem Summitu razgovaralo se o važnosti zajedništva europskih zemalja pred svim izazovima, osobito u kontekstu obrane i pomoći Ukrajini i ukrajinskom narodu.

kristo zelenski plenkovic
Foto: VMBiH

Integracija cijelog prostora u Evropsku uniju je jedan od najvažnijih mehanizama zaštite europskih naroda temeljen na zajedničkim vrijednostima, vladavini prava i socioekonomskom prosperitetu.

-Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju neupitnu europsku opredijeljenost i potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu. Naše zajedničke europske vrijednosti su ono što nas okuplja i tim smjerom ćemo nastaviti predano raditi kako bi kroz integraciju i punopravno članstvo u Europskoj uniji ostvarili naše težnje europskog zajedništva kojeg baštinimo – kazala je u svome obraćanju predsjedateljica Krišto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Foto: VMBiH

Krišto se sastala sa Zelenskim: Uputila poruke ohrabrenja

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se danas u Dubrovniku s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Predsjedateljica je uputila poruke ohrabrenja predsjedniku Zelenskom i ukrajinskom narodu. Također, na današnjem susretu predsjedateljica Krišto je uputila i čestitke predsjedniku Zelenskom na napretku na EU putu i organizaciji prve Međuvladine konferencije, koju planira održati i Bosna i Hercegovina do konca godine.

Foto: VMBiH

Na marginama Samita upriličen je i prvi bilateralni susret s premijerom S. Makedonije Hristijanom Mickoskim od njegovog preuzimanja te funkcije prije nekoliko mjeseci. Potvrđeni su iznimni bilateralni i prijateljski odnosi uz daljnje jačanje gospodarske i ekonomske suradnje, ali i jačanja raznih oblika infrastrukture koja će bolje uvezati naše dvije zemlje.

Nastojanja i predanost obje zemlje je punopravno članstvo u EU i obje zemlje nastavit će predano raditi na ispunjavanju svih uvjeta. Visoki politički dužnosnici BiH i S. Makedonije složili su se da prilike koje nudi Plan rasta moramo iskoristiti na najbolji način uz daljnje reforme koje obje zemlje moraju ispuniti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.