Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goran Grlić Radman

“Zabrinjavajući su tonovi koji stižu iz BiH”

radman223

Istaknuo je da je Hrvatska “odgovorna europska zemlja kojoj je svakako stalo do europske perspektive BiH” i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u četvrtak je rekao kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je objavio, pa povukao izraelski list Jerusalem Post u kojem stoji da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama.

Greer Fay Cashman, novinarka izraelskog lista Jerusalem Post, napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorirstičkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.

“Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga”, rekao je u četvrtak novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

“S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno”, dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Hrvatska “odgovorna europska zemlja kojoj je svakako stalo do europske perspektive BiH” i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

“U Daytonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda, tako da biraju svog člana predsjedništva i to treba zadovoljiti”, rekao je Grlić Radman.

“BiH treba biti u duhu Daytonskog sporazuma, kako je konstituirana – dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda”, rekao je i zaključio kako se “mora graditi dijalog”, prenosi Hina.