Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Negativan primjer

Zabrana rada nedjeljom: U ovom bh. gradu smanjene su plate i broj zaposlenih!

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dok traje rasprava o donošenju zakona kojim se zabranjuje rad nedjeljom, jedan veći grad u BiH na svojoj koži osjeća posljedice odluke

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević najavio je kako očekuje da će zakon o unutrašnjoj trgovini kojim se propisuje zabrana rada nedjeljom u Federaciji BiH biti na dnevnom redu Parlamenta FBiH do kraja godine.

Nakon okončanja javnih rasprava radna grupa bi u novi zakon trebala uvrstiti sve kontruktivne prijedloge, primjedbe i sugestije te zakon uputiti u parlamentarnu proceduru do konačnog usvajanja.

Primjeri u EU

Istovremeno u toku su određena lobiranja protiv ovog zakona, a argumenti su ekonomske naravi. Kako je rečeno na nedavno prezentaciji istraživanja o posljedicama uvođenja zabrane rada nedjeljom u FBiH nedjelju ne treba regulisati Zakon o unutrašnjoj trgovini u FBiH, već Zakon o radu.

Zastupnik Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić naglasio je da manjina zemalja u Evropskoj uniji ima institut neradne nedjelje, te da većina njih pokušavaju da deregulišu rad nedjeljom.

On je Privrednoj komori u Bijeljini uputio poslaničko pitanje, te je dobio odgovor da je nakon što je 16. novembra 2021. na snagu stupila odluka kojom se zabranjuje rad nedjeljom došlo do smanjenja prihoda i broja zaposlenih.

Benzinske pumpe

-Ukidanjem rada nedjeljom prihod je smanjen za više od 10 posto jer sada potrošači koji dolaze iz Srbije kupovinu obavljaju u Tuzli i Orašju i Zvorniku. Smanjenjem broja radnih sati došlo je do smanjenja broja zaposlenih kao i plata zaposlenih u trgovinskim radnjama – ističu iz Privredne komore.

Navode i i da su nezadovoljna i privredna društva iz sektora prometa nafte budući da radnici koji nedjeljom rade na benzinskim pumpama mogu točiti gorivo ali ne mogu izvršiti prodaju najobičnijih rezervnih dijelova za automobile kao što su sijalice, motorno ulje i sl.