Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez obzira na to jesu li zaposlene

Za više od 14 hiljada majki u FBiH predlažu mjesečna primanja i pravo na penziju

primanja za majke sa četvero djece
FOTO: Pixell
Ilustracija

Zakon predviđa i uplatu doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje nezaposlenim majkama, a svaka godina starosti djeteta nosi šest mjeseci radnog staža, dok bi se zaposlenima staž za svaku godinu starosti djeteta povećavao za jedan mjesec i 15 dana

Kako bi pokušali popraviti lošu demografsku strukturu BiH, na koju su najviše utjecali protekli rat i poratni trend iseljavanja i odlaska iz BiH, posebno mladih porodica, iz Kluba zastupnika NES-a, Narodnog evropskog saveza u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputili su nedavno inicijativu za donošenje Zakona o pravima majki s četvero i više djece.

Takav zakon u formi nacrta u Parlament Federacije BiH uputio je zastupnik NES-a u Zastupničkom domu Irfan Durić.

Zakonom se utvrđuju prava majki s četvero i više djece, uvjeti ostvarivanja prava, kao i finansiranje navedenih prava. Prema predloženom tekstu zakona, majka koja rodi četvero i više djece, a nezaposlena je, imala bi pravo na redovna mjesečna primanja u visini od 50 posto prosječne mjesečne plate u Federaciji BiH.

Ako je zaposlena, a majka je četvero djece, ostvarila bi pravo na mjesečna primanja u iznosu od 25 posto prosječne plate u Federaciji BiH. Za svako sljedeće rođeno dijete iznos bi se uvećao za 25 posto.

Uplata doprinosa za PIO

Zakon predviđa i uplatu doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje nezaposlenim majkama, a svaka godina starosti djeteta nosi šest mjeseci radnog staža, dok bi se zaposlenima staž za svaku godinu starosti djeteta povećavao za jedan mjesec i 15 dana.

Pravo na uplatu doprinosa za PIO majke s četvero i više djece mogle bi ostvarivati do punoljetnosti djece, dok pravo na redovna mjesečna primanja ne bi prestalo kad im djeca navrše 18 godina. Pravo na penziju ostvarile bi prema Zakonu o PIO, kao i u skladu s ovim zakonom. Ako joj ostvarena penzija bude manja od primanja koje je ostvarila prema Zakonu o pravima majki s četvero i više djece, ima pravo zadržati redovna primanja ostvarena po ovom zakonu, navedeno je u tekstu nacrta zakona koji je ovih dana stigao u Parlament Federacije BiH, prenosi Večernji list.

Njime je predviđeno da prava iz ovog zakona mogu ostvariti i majke koje su prije njegova donošenja i stupanja na snagu rodile četvero i više djece, kao i one koje će ispuniti uvjete po njegovu donošenju, odnosno roditi četvrto dijete.

Šta kaže statistika

Sredstva za provedbu zakona treba osigurati u budžetu Federacije BiH, a finansijska prava iz ovog zakona bila bi neoporeziva, naveo je predlagatelj u tekstu nacrta s prijedlogom da se zakon, ako dobije pozitivno mišljenje Vlade Federacije BiH te podršku oba doma Parlamenta FBiH, primjenjuje od početka iduće godine.

Predlagatelj nacrta zakona o pravima majki s četvero i više djece zastupnik NES-a u obrazloženju je iznio i statističke podatke o broju majki koje bi u Federaciji BiH mogle ostvariti prava po ovom zakonu. U pitanju je 14.271 porodica, od čega je porodica s četvero djece, prema popisu iz 2013. godine, bilo 10.546, a s petero i više djece 3725.

Prema izračunima predlagatelja, mjesečno bi za provedbu ovog zakona u budžetu FBiH trebalo osigurati sredstva od 10 miliona KM, koja bi se, prema predloženom tekstu zakona, namaknula iz više izvora; od povećanja akciza na alkohol i duhan, oporezivanjem automobila skupljih od 50 hiljada KM, oporezivanjem dodatnih nekretnina, kuća i stanova te zemljišta koja se ne koriste i ne obrađuju te uvođenjem diferenciranih poreznih stopa na plate koje su daleko iznad prosjeka u FBiH.