Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi program podrške

Za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama 533.000 KM

Foto: FENA

Donesenom izmjenom se dodaje novi program materijalne i stručne podrške domaćinstvima pogođenim poplavama.

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije tekućeg transfera za sufinansiranje rada, programa i projekata socijalne zaštite, utvrđenog Budžetom FBiH za 2024. godinu.

Donesenom izmjenom se dodaje novi program materijalne i stručne podrške domaćinstvima pogođenim poplavama.

Za provođenje programa Crvenom križu Federacije BiH dodjeljuje se iznos od 533.201,59 KM, s ciljem zadovoljavanja egzistencijalnih potreba domaćinstava pogođenih poplavama na području pet lokalnih zajednica u FBiH, Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo.

Imajući u vidu da je stanje elementarne nepogode izazvane poplavama u ovih pet jedinica lokalne samouprave, kao i činjenicu da je veliki broj domaćinstava na tim područjima izložen negativnim socio-ekonomskim posljedicama, ocijenjeno je potrebnim hitno intervenirati kroz poseban program materijalne i stručne podrške kojim bi se ublažile ove posljedice, te ugroženom stanovništvu pružila neophodna podrška za zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba i prevazilaženje nepovoljnih egzistencijalnih problema.

Odlukom Vlade je precizirano da će Program materijalne i stručne podrške domaćinstvima pogođenim poplavama, u saradnji s nadležnim institucijama iz jedinica lokalne samouprave pogođenih poplavama, sačiniti i dostaviti Crveni križ Federacije BiH, kao organizacija od posebnog društvenog značaja kojoj su posebnim propisom povjerene javne ovlasti za djelovanje u kriznim situacijama.