Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velike vrućine

Za cijelu Bosnu i Hercegovinu upaljen crveni alarm!

toplotni val vrucina ljeto vrijeme
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ono je izdato za područje širom Bosne i Hercegovine u periodu od 11 do 18 sati

Danas je ljetnja dugodnevica, najduži dan u godini koji označava početak ljeta.

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i pod najvećim uglom na sjevernu hemisferu. Dan traje mnogo duže, pa će danas trajati 15 sati i 35 minuta. Dug dan i položaj sunca utiču i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok.

U Bosni i Hercegovini prvi dan ljeta će biti sunčan. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura između 31 i 36, na jugu zemlje do 39 stepeni. U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna temperatura oko 34 stepena.

Ove godine jesenji ekvinocij (ravnodnevnica) je 23. septembra, tada završava ljeto i počinje jesen.

Izdato upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje zbog visokih temperatura zraka.

Ono je izdato za područje širom Bosne i Hercegovine u periodu od 11 do 18 sati.

Očekuje se da će sutra temperature zraka biti između 35 i 40 stepeni.

“Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osbama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama”, poručeno je.

Za vikend popuštanje vrućina

Do vikenda vrhunac žege. Za vikend postepeno popuštanje vrućina uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Naredna sedmica ne tako vrela kao ova, javlja BHmeteo.

Sa jugozapada u sklopu ciklonalne aktivnosti na zapadu Sredozemlja pristiže nam velika količina toplog vazduha. Temperature u dodatnom porastu i uskoro nas očekuje vrhunac aktuelnog toplotnog talasa. Najtopliji će biti petak koji prijeti lokalnim obaranjem rekorda u pogledu najviših temperatura izmjerenih u junu mjesecu. Vrijeme pretežno sunčano, sutra uz umjeren dnevni razvoj naoblake rijetko je moguć kakav kratkotrajni pljusak.

Najava je to promjene vremena koja nas očekuje od vikenda.

Subota i dalje vruća, na jugu i istoku zemlje gotovo podjednako topla kao i petak. Uporedo sa sjeverozapada počinje da pristiže sve nestabilniji vazduh donoseći najprije Krajini blaži pad temperatura. Od sredine dana i navečer sve nestabilnije. Uz očekivani dnevni razvoj naoblake u drugom dijelu dana lokalno su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne nije isključena pojava nevremena.

U nedjelju popuštanje vrelina očekuje sve krajeve, očekivano najmanje jug zemlje gdje bi se vruće ali ne tako vruće vrijeme nastavilo.

Naredna sedmica sparna, topla ali ne tako vrela kao ova. Bilo bi i lokalnih pljuskova koji generalno ne bi previše narušili utisak ljeta.