Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cik bih

Vuković je novi delegat u Domu naroda BiH, SNSD izgubio kontrolni paket

Milorad Dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milord Dodik

Danas usvojena odluka stupa na snagu danom objave u “Službenom glasniku BiH“

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, pored ostalog, donijela Odluku o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Današnjom odlukom izmijenjena je odluka Centralne izborne komisije BiH od 16.01.2023. godine, izmijenjen je član (1) tačka 5. odluke, odnosno “Snežana Novaković Bursać“ se mijenja i glasi “Nenad Vuković“ – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Danas usvojena odluka stupa na snagu danom objave u “Službenom glasniku BiH“, a objavit će se i u “Službenom glasniku RS“, “Službenim novinama Federacije BiH“, “Službenom glasniku Brčko Distrikta BiH“ i na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

PDP se žalio nakon što je NSRS poništila listić na kojem je bio glas za njihovog kandidata

Do ovakve odluke došlo je nakon što se PDP žalio na odluku Narodne skupštine RS-a i CIK-a BiH da jedan listić, na kojem je bio glas za PDP-ovog delegata za Dom naroda BiH, bude poništen.

Ustavni sud BiH, kao i Sud BiH su potvrdili PDP-ove navode da je riječ o regularnom listiću iako nije obilježen u potpunosti u skladu s pravilima. Sud BiH je naložio CIK-u da provede žrijebanje i na taj način izabere delegata iz NSRS. Žrijeb je odlučio da Vuković ulazi u Dom naroda PSBiH.

Nenad Vuković
FOTO: Pixsell
Nenad Vuković

Podsjećamo, do ove odluke SNSD yajedno sa svojim koalicionim partnerima imao je pod kontolom četiri od pet srpskih delegata u Domu narodu BiH, i praktično je imao potpunu kontrolu nad tim domom s obzirom da se nijedna odluka nije mogla donijeti bez njihove saglasnosti.