Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Srpski narod neće više dati nikome da mu zatre sjeme

vucic donja gradina

Patrijarh srpski Irinej služio je danas parastos u grobnom polju „Hrastovi“ u Donjoj Gradini kojem su prisustvovali brojni zvaničnici, na čelu sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom i premijerom i budućim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Milorad Dodik je u svom obraćanju naveo da je ogorčen “činjenicom da malo ljudi osim nas direktnih potomaka zna o Jasenovcu i da tek poslednjih godina pokušavamo da probijemo istinu o ovom strašnom logoru. Prošli vijek je bio vijek našeg stradanja, a ovaj vijek mora biti vijek našeg okupljanja, ne zato da bismo drugima učinili nekakav ‘revanš’, nego da nam se ovako nešto nikad više ne desi“.

Premijer Srbije i budući predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić je obraćajući se brojnim zvanicama i prisutnim građanima u Donjoj Gradini istakao da “srpski narod neće više dati nikome da mu zatre srpsko sjeme, te da je Donja Gradina najtužnije mjesto u kojem su ustaše ubijale Srbe u tom najvećem koncentracionom logoru na Balkanu”.

„Donja Gradina i Jasenovac su najstrašnije mjesto smrti, a jasno je da je sve bio državni plan tadašnje NDH da se u potpunosti istrijebi jedan narod”, rekao je Vučić i nastavio:

„Svjedoci smo povampirenja ustaške ideologije koja se ogleda i u reviziji činjenice koje je istorijska nauka već prihvatila. Rehabilitacijom nadbiskupa Alojzija Stepinca nastoji se skinuti odgovornost za antihrišćanske zločine koje su počinili pripadnici hijerarhije Rimokatoličke crkve nad vjernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve”.

Vučić se osvrnuo i na postavljanje ploče u Jasenovcu sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, te rekao da su svi na Balkanu dužni da se pokaju i postide, a posebno oni u čije ime i korist su napravljeni Donja Gradina i Jasenovac.

„Nikada i nikome više nećemo dozvoliti „Oluju“ ili „Bljesak“. Naš posao je da se suprotstavimo nekima koji bi da kroje nove granice na Balkanu. Neki bi htjeli veliku Albaniju, neki neke druge države. Naš posao je da ih pobijedimo politički, bez sukoba i bez rata”, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su nakon komemoracije razgovarali o blokadama koje se dešavaju na nivou Bosne i Hercegovine, kao i tome šta će se dogoditi kada Hrvati podnesu zahtjev za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Vučića je interesovalo na koji je način moguće realizovati ideju o carinskoj uniji za sve zemlje Balkana koje nisu u Evropskoj uniji, a prema Dodikovim riječima razgovarali su i o istoriji, kao i o potrebi da se snimi dokumentarni film o Jasenovcu.

Donja Gradina bila je dio sistema ustaških koncentracionih logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, u Hrvatskoj, koji je osnovan 21. avgusta 1941. godine. Nakon više neuspješnih pokušaja proboja iz logora, logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je donio slobodu manjem broju njih. Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine. Prije nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale dio građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.