Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

glasanje u parlamentu bih

Vrana vrani oči ne vadi: Aktuelna vlast neće da snizi plate ni budućim funkcionerima

parlament bih db
Foto: D. B./Fokus.ba

Pa, više je bilo povećanje paušala, nego povećanje plate policajcima i vojnicima, kazao je Arnaut

Nema volje ni želje da se barem budućim funkcionerima u BiH snize enormno visoke plate. Pokazalo je to glasanje na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o prijedlogu poslanika Damira Arnauta da se na dnevnom redu nađu izmjeni i dopune Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH s čijim usvajanjem bi plate izabranih i imenovanih zvaničnika u BiH bile vraćene na iznos prije nedavnog, sramnog povećanja od oko 500 KM.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Da se o ovom prijedlogu uopšte raspravlja u okviru dnevnog reda nije bilo većine glasova poslanika iz entiteta Republika Srpska, pa će ovaj prijedlog ići na usaglašavanje.

Arnaut je poslanicima danas dostavio prijedlog zakonskih izmjena s kojima bi osnovica za funkcionerske plate koja je nedavno povećana na 535 KM bila vraćena na 475, 69 KM. S obzirom na to da se prema Ustavu BiH plate ne mogu smanjivati tokom mandata imenovanih i izabranih zvaničnika, Arnaut je pojasnio da je upravos ad trenutak da se u skladu s Ustavom BiH barem budućem sazivu zvaničnika snize ionako visoke plate.

– Vidite se da se radi o jednostavnom prijedlogu da se visina osnovice za izabrane i imenovane zvaničnike da se osnovica koja je nedavno povećana nerazumno za sve na 535 KM, da se smanji na 475,69 KM koliko je bio iznos ranije osnovice. Ovo ne predstavlja problem sa stanovišta Ustava BiH i ovo je jedini način da se ove plate “ne zakuju” na ovom nivou u naredne četiri godine. Ovo bi značilo da bi plata člana Predsjedništva BiH bila za oko 600 KM, manja nego sada, plata predsjedavajućeg Vijeća ministara bila bi za 540 KM manja nego sada, a plata poslanika bila bio manja za 510 KM. Plate bi se vratile na junski iznos, a podsjetit ću istovremeno da je djelovanjem Administrativne komisije povećana i visina paušala, što znači da poslanik ima 600 KM veća primanja, a sve je bilo pravdano brigom za vojnike i policajce. Pa, više je bilo povećanje paušala, nego povećanje plate policajcima i vojnicima, kazao je Arnaut.

Iako su iz SDA i SDP-a kazali da bi podržali Arnautov prijedlog, ipak je SNSD spriječio u prvom krugu glasanja da se o ovom prijedlogu danas uopšte i raspravlja.

No, koliko je vlast licemjerna govori i činjenica da Dom naroda na dnevni red jučerašnje sjednice nije stavio prijedlog koji je usvojen ranije u Predstavničkom domu PSBiH na inicijativu Denisa Zvizdića, a s kojim se anulira nedavno povećanje plata.

U Kolegiju Doma naroda koji odlučuje o dnevnom redu nalaze se kadrovi SDA, HDZ-a i SNSD-a, – Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić.

Ovakvo ponašanje, kada parlamentarci u jednom domu PSBiH izglasaju nešto, a potom kadrovi tih stranaka ili te stranke, u ovom slučaju SDA, ne izbore se da taj prijedlog i bude uvršten na dnevni red, samo govori o licemjerstvu političara i njihovom predizbornom populizmu.

Jer, kada u Parlament BiH nakon oktobarskih izbora uđu novoimenovani parlamentarci, bez obzira na to što je predstavnički dom PSBiH anulirao povećanje plata, budući saziv Doma naroda koji bi trebao usvojiti taj prijedlog da bi on i stupio na snagu, moći će reći da su ustavne odredbe prepreka za smanjenje plata, jer propisuju da se u toku mandata ne mogu snižavati plate.