Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Vraća se ljeto, temperature ponovo idu preko 30 stepeni. Sladić: Biće dosta sunca

ljeto vrijeme toplo vrucina
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon osjetnog pada temperature i superćelijske oluje koja je nanijela veliku štetu u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je da sada pred nama slijedi duži period lijepog i toplog vremena

U Bosni i Hercegovini se nakon hladnijeg jutra, očekuje postepeni porast temperature vazduha i promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima. Jutro hladnije i pretežno sunčano, na istoku oblačnije.

Tokom dana uslijedit će postepeni porast temperature i biće promjenljivo oblačno sa snčanim periodima.

Kiša ili pljusak mogući su ponegdje na jugu i istoku, pretežno u brdsko-planinskim krajevima. Poslijepodne očekuje se novo naoblačenje na zapadu i jugu koje će se širiti ka sjeveru i istoku i može usloviti prolaznu kišu ili pljusak.

Jutarnja temperatura vazduha iznosit će od 10 do 17, u višim krajevima od sedam, a dnevna od 23 do 27 stepeni.

Puhat slab do umjeren vjetar, sjeverni, povremeno pojačan, u Hercegovini uz jake udare bure.

Sladić: Slijedi duži period bez većih padavina

Nakon osjetnog pada temperature i superćelijske oluje koja je nanijela veliku štetu u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je da sada pred nama slijedi duži period lijepog i toplog vremena.

“Nepovoljne vremenske prilike ostavljamo iza nas. U cijeloj zemlji padavine su sada prestale, a koristile su žednoj zemlji. U danima pred nama ugodno toplo, uz dosta sunca i najvažnije – bez sparine. Samo će raznovrsni grudvasti oblaci u srijedu upotpuniti nebo”, naveo je Sladić na Facebooku, te dodao kako slijedi duži period bez većih padavina.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak promjenljivo oblačno i sunčano. Tokom dana, uz nešto više oblaka može pasti i malo kiše. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 19, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni.

U petak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni.

U subotu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31 stepen.