Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriminal na dionicama

Voloder je predmet nekoliko ozbiljnih istraga, vode ih dva tužilaštva!

istraga protiv volodera
FOTO: Fokus.ba

Bivšeg direktora Autocesta FBiH mogla bi zadesiti sudbina Ibrahima Hadžibajrića koji se procesuira zbog mnoštva krivičnih djela

Bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, za kojeg je Kantonalni sud u Zenici izdao nalog za hapšenje zbog niza koruptivnih djela dok je bio čelnik ovog javnog preduzeća, kako saznaje Fokus, predmet je nekoliko istraga.

Istrage osim Tužilaštva ZDK provodi i Tužilaštvo HNK. Tako bi bivšeg direktora Autocesta FBiH mogla zadesiti sudbina Ibrahima Hadžibajrića koji se procesuira zbog mnoštva krivičnih djela.

Dionica Poprikuše – Nemila

Današnja operativna akcija pod nazivom „Landfill“ terete njega i još nekoliko uposlenika Autocesta i drugih subjekata za krivična djela „udruživanje radi činjenja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne“, Pranje novca“ i to prilikom izgradnje dionice autoputa kod Žepča. Policijski službenici vrše pretrese na devet lokacija u tri kantona, a rano jutros su bili i u kući Volodera u Sarajevu.

Nezvanično, istraga je mahom usmjerena na sumnjivu eksproprijaciju zemljišta u okviru dionice Poprikuše – Nemila. O toj dionici je Fokus pisao i u kontekstu sumnjivih radnji bivšeg ali i aktuelnog rukovodstva Autocesta FBiH.

Kada je riječ o istrazi Tužilaštva HNK protiv Volodera i drugih osoba, ona se, kako saznajemo privodi kraju i odnosi se uglavnom na kriminalne radnje počinjene na dionici Vranduk – Ponirak.

Podsjetimo, Fokus je u istraživačkom tekstu objavljenom u avgustu 2022. godine otkrio kriminalne radnje na dionici Vranduk-Ponirak nadomak Zenice, a u koje je involviran i Voloder. Nakon toga objavili smo seriju tekstova o toku istrage na ovom predmetu.

Naime, nakon pisanja Fokusa, Tužilaštvo HNK je formiralo predmet “Vranduk-Ponirak”, a to se desilo u oktobru 2022. godine.

Saslušan je i Lasić

U okviru predmeta istraživali se informacije koje upućuju na organizirane kriminogene aktivnosti poput falsificiranja dokumentacije i drugih manipulacija. odnosno svjesnog napumpavanja cijena, tj. troškova ukupnih aktivnosti na poddionici, a sve kako bi za pojedine došlo do višemilionske koristi.

U martu ove godine objavili smo informaciju o saslušanju Volodera, ali i sadašnjeg direktora Autocesta FBiH Denisa Lasića.

Kako smo objavili, pojedinci na saslušanju u Tužilaštvu HNK, ali i kod nadzornog organa izjavili su kako pričinjena šteta na ovoj dionici iznosi više od 50 miliona eura.

Inače, ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), čija je poddionica Vranduk – Ponirak, potpisan je 15. maja 2019. godine. Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicij d. o. o. (Slovenija) – DIVEL d. o. o. Sarajevo (BiH).

Ova dionica trebala je biti završena u augustu 2021. godine. Aneksom ugovora koji je potpisan 26. januara ove godine definisan je novi rok završetka radova i to na 31. mart 2026. godine!