Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija "Landfill"

Voloder i još četiri osobe sumnjiče se za krivična djela tokom izgradnje autoputa

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zbog sumnje u počinjenje navedenih koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa sumnjiči se pet lica

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) provode operativnu akciju pod nazivom “Landfill”, saopćeno je iz FUP-a.

Kako navode, akcija se sprovodi zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, „Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne”, “Pranje novca” i “Pomaganje”.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa sumnjiči se pet lica.

Policijski službenici po Naredbi Kantonalnog suda u Zenici vrše pretrese na devet lokacija u tri kantona.

Više detalja u vezi navedene akcije biće poznato nakon okončanja službenih radnji.

Tokom dana očekuju se hapšenja više osoba, a slijedi dovođenje Volodera u prostorije Federalne uprave policije u Sarajevu. 

Sav prikupljeni materijal o tome poslan je Federalnoj upravi policiji i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog čega je jutros započela ova akcija.

Ko je osumnjičen?

Kako smo ranije saopćili, akcija je usmjerena na bivše članove uprave Autocesta FBiH iz perioda kada je direktor bio Elmedin Voloder.

Pretresi su u toku u stambenom objektu Volodera u Sarajevu, te u Žepču i Orašju.

Kako se saznaje, vrše se pretresi objekata i ostalih osumnjičenih, a to su Marijan Nikolić iz Žepča, Boris Zekić iz Orašja, te Reuf Kadrić koji je zaposlenik Autocesta FBiH.