Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vogošća: Bacanjem 61 ruže u rijeku Bosnu obilježen Dan nestalih

vogosca nestali

U Vogošći obilježena još jedna tužna godišnjica sjećanja.

Tradicionalnim okupljanjem kod Spomen obilježja u Semizovcu, kao i bacanjem 61 ruže u rijeku Bosnu i ovog 16. juna Udruženje porodica nestalih podsjetilo je na sve Vogošćane koji su između 16. i 18. juna 1992. godine iz srpskih logora odvedeni u nepoznato.

Kroz logore u Vogošći prošlo je oko 800 logoraša, 400 ih je odvedeno u nepoznato, 230 ekshumirano u više masovnih i pojedinačnih grobnica a 61 Vogošćanin još uvijek nije pronađen. Porodice i dalje ne gube nadu da će posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti pronađeni i dostojno ukopani, ali za njih je i bolna činjenica da napori Tužilaštva i Suda BiH još ne daju očekivane rezultate.

Prigodan program pratio je obilježavanje Dana nestalih u organizaciji Udruženja porodica nestalih uz podršku Općine Vogošća.

Prisutnima se obratila Ema Čekić, predsjednica Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća, koja je uputila apel i molbu svima koji mogu da pomognu porodicama nestalih da pronađu svoje najmilije neka se odazovu i neka kažu ako imaju informacija.
Jer porodice nikada neće odustati od traganja dok se svi nestali ne pronađu.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je tokom obraćanja poručio da općina Vogošća daje punu podršku radu ovog Udruženja.

– Spremni smo i finansijskim sredstvima i operativno mašinama i bagerima kroz procese deminiranja, kroz bilo koji trag, kroz bilo koju informaciju koju dobijemo a koja bi mogla rezultirati pronalaskom naših sugrađana da djelujemo. I dalje ćemo biti podrška ovom Udruženju dok se nestali ne pronađu i dok počinitelji zločina ne budu dovedeni pred lice pravde, rekao je Smajić.