Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apel građanima

Vodovod i kanalizacija: Situacija je kritična, zato smanjujemo pritisak vode u noćnim satima

voda redukcija cesma
Foto: Unsplash
Ilustracija

Još jednom pozivamo i građane da kvarove prijave na naše dežurne telefone, te da vodu ovih dana, do povoljnijih hidrometeroloških prilika, koriste racionalnije

Izvorišta i bunari, iz kojih KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo vrši zahvatanje vode za redovno vodosnabdijevanje Sarajeva na kritičnom su nivou, potvrdili su Feni iz KJKP “ViK” d.o.o. Sarajevo. 

Kako naglašavaju iz ViK-a, “jedan od bunara čija je akumulacija vode 25 metara u normalnim okolnostima rada, trenutno je na nivou vode od 3,2 metra, a kritični nivo pri kojem automatski prestaje rad pumpe u svrhu zaštite opreme je tri metra”.

– Zbog veoma teške hidrološke situacije na izvorištima u Sarajevskom polju, kao i ostalim vrelima sa kojih se vrši snabdijevanje vodom Kantona Sarajevo, od srijede, 28. augusta, KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo pokrenulo je aktivnosti na smanjenju pritiska vode u noćnim satima, a sve u cilju ponovne akumulacije vode u rezervoarima kako bi osigurali redovnu dnevnu opskrbu vodom. Kako bi građani Kantona Sarajevo što manje osjetili posljedice smanjenja pritiska u sistemu, ove aktivnosti se provode noću, u vremenskom periodu od 00.30 do 05.30 sati, čime dnevna opskrba nije ugrožena – kazali su Feni iz ViK-a.

Iz ovog preduzeća ističu da je KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. angažiralo sve raspoložive resurse za što brže otklanjanje kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži kako bi se spriječilo curenje vode iz sistema.

– Još jednom pozivamo i građane da kvarove prijave na naše dežurne telefone, te da vodu ovih dana, do povoljnijih hidrometeroloških prilika, koriste racionalnije. Zahvaljujemo se korisnicima na razumijevanju i podršci da zajedno prevaziđemo veoma tešku klimatsku situaciju koja nije zahvatila samo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, već i region, Evropu i šire – poručili su iz KJKP “ViK” Sarajevo.