Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Tuzlanskog kantona položila cvijeće na spomen-obilježja

slanabanja_dandrzavnosti_polaganje_cvijeca

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen- obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kantonalne vlade.

U izjavi novinarima, kantonalni premijer Bego Gutić je svim građanima Bosne i Hercegovine i onima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom čestitao Dan državnosti.

– Danas se s ponosom i zahvalnošću sjećamo generacije koja je u sudbonosnim vremenima stajala na pravoj liniji odbrane Bosne i Hercegovine i ispisala veoma bitne stranice njene historije. Generacije koja je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu prije 74 godine, u temelje Bosne i Hercegovine, njene neupitne trajnosti i postojanosti, ugradila svoj kamen. Također, danas se sjećamo i generacije koja je taj temelj iz 1943. godine nadzidala i u ratu 1992-‘95. doprinijela opstanku Bosne i Hercegovine – rekao je Gutić.

Povodom presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, on je naveo da se „danas susrećemo sa novim oblikom fašizma. Fašizmom koji nosi oblik veličanja presuđenih ratnih zločinaca, pokušaja relativiziranja historijskih činjenica, falsifikovanja historije. To je prijetnja kojoj se mora suprotstaviti snažan i institucionalni otpor”.

Osim premijera, u delegaciji kantonlane vlade bili su ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović, ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić te ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović.

TK