Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"112"

Vlada RS prihvatila zajednički broj za hitne slučajeve 112, iako su Dodik i Višković tvrdili: “Nikad”

dodik višković deficit
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/ Arhiva
Radovan Višković i Milorad Dodik

Republika Srpska neće prihvatiti inicijativu dijela bošnjačkih političara za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, tvrdio je Dodik

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici Informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“.

Dodik tvrdio: Nikad

“Republika Srpska neće prihvatiti inicijativu dijela bošnjačkih političara za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112. Dakle, uvođenje jedinstvenog broja se neće desiti. To je naš broj, ima da bude naš i biće”, rekao je 24. januara 2021. godine Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a za RTRS.

dodikova izjava
FOTO: Screenshot / RTRS
Dodikova izjava iz 2021. koju je prenio RTRS da nikada neće prihvatiti uvođenje zajedničkog broja za hitne slučajeve 112

“Dok sam premijer Republike Srpske ne mogu prihvatiti ove tri mjere – ukidanje entitetskog veta, uvođenje call-centra na nivou BiH i popunu Ustavnog suda BiH, umjesto našeg prijedloga da strance zamijene domaće sudije. Ovim Republika Srpska ne ruši evropski put BiH nego, nažalost, ovakvi zahtjevi su iživljavanje nad Republikom Srpskom“, poručio je premijer RS Radovan Višković 24. maja ove godine u izjavi za AJB.

viskovic izjava
FOTO: Screenshot / AJB
Radovan Višković je u maju ove godine tvrdio da RS nikada neće prihvatiti uvođenje zajedničkog broja za hitne slučajeve 112

No, nije prvi put da su Dodik i predstavnici SNSD-a tvrdili da “sigurno neće”, a da su na kraju ipak prihvatili to što “sigurno neće”. Danas je stigla potvrda toga.

Vlada RS podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve „112“

“Vlada RS podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve „112“ uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti RS”, saopštili su iz Vlade RS nakon sjednice.

“Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da Ministarstvu komunikacija i transporta BiH dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“. Zadužuju se sve republičke institucije koje nakon donošenja ovog zakona, na bilo koji način budu učestvovale u postupku uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ sa tehničkog, organizacionog i svakog drugog aspekta da obezbijede zaštitu interesa i nadležnosti RS”, dodali su.