Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS diže kredit od 9,4 miliona KM za kupovinu helikoptera

vlada rs

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici ovlastila je ministra finansija da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju RS-a od 9,4 miliona KM za kupovinu višenamjenskog helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sjednici u Banjaluci Vada RS-a je razmatrala Informaciju o provedenoj proceduri javne nabavke finansijskih sredstava – dugoročno kreditno zaduženje RS za kupovinu višenamjenskog helikoptera, koji će između ostalog biti korišten za medicinsku evakuaciju i gašenje požara.

Odluku o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera u iznosu od 9,4 miliona KM kod domaćih kreditora donijela je Narodna skupština RS u aprilu ove godine, a Ministarstvo finansija RS provelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka.

“Najpovoljnija ponuda je ponuda ponuđača ‘NLB Banka’ a.d. Banjaluka, te se ovlašćuje ministar finansija da potpiše Ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9, 4 miliona KM, pod sljedećim uslovima: rok otplate kredita je šest godina godina, period odgode plaćanja: 3 (tri) godine – uračunat u rok otplate, kamatna stopa do 2,85 posto fiksno, način otplate glavnice: poslije isteka perioda odgode plaćanja glavnice u više jednakih šestomjesečnih rata sve do dospijeća poslednje rate kredita i način otplate kamate – polugodišnje sve do dospijeća poslednje rate kredita”, odlučeno je na sjednici Vlade RS-a.

Osim toga danas je usvojen “Akcioni plan RS-a za realizaciju preporuka Evropske komisije sa prvog Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH”.

Cilj ovog plana, kako se navodi u saopštenju iz Vlade RS-a, je da se utvrde konkretne mjere i aktivnosti nadležnih institucija RS za realizaciju 43 preporuke Evropske komisije sa sastanka predmetnog pododbora, koje će doprinijeti postizanju ključnih ciljeva utvrđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i pratećeg acquis-a u oblasti informacionog društva, obrazovanja i obuka, mladih i kulture, zapošljavanja i socijalne politike i istraživanja.

Donesena je i Odluka o odobravanju sredstava “Rankić Company” iz Srebrenice na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za realizaciju zajedničkih projekata Vlade RS-a i opštine Srebrenica u iznosu od 100.000KM.

“Preduzeće ‘Rankić Company’ osnovao je s ciljem organizovanja otkupa, prerade i skladištenja poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno maline. U toku prošle godine započeta je investicija izgradnje hladnjače na lokalitetu Zeleni Jadar, kako bi se omogućilo da skladišni i rashladni kapaciteti budu bliže proizvodnom području, odnosno samim proizvođačima. Opština Srebrenica je dala punu podršku svim navedenim poslovnim aktivnostima ovog preduzeća”, navodi se u sapoštenju iz Vlade RS-a.