Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS ambasadorima: Referendum korak ka provođenju odluke Ustavnog suda BiH

vlada rs

Referendum na kojem će se 25. septembra zatražiti mišljenje građana o tome da li 9. januar treba da se obilježava i proslavlja kao Dan Republike Srpske (RS) je korak ka provođenju odluke Ustavnog suda BiH, navela je Vlada RS-a u otvorenom pismo svim akreditovanim ambasadorima u BiH.

-Iako se RS ne slaže s odlukom Ustavnog suda BiH u bitnim pitanjima, referendum predstavlja korak ka njenom provođenju. Jedini izričit nalog iz odluke je da Narodna skupština Republike Srpske ‘uskladi’ član 3(b) Zakona o praznicima s Ustavom BiH. U odluci se ne kaže da Narodna skupština RS-a mora da ukine praznovanje na 9. januar, niti na neki drugi način konkretizuje šta je potrebno u okviru tog usklađivanja – stoji u pismu.

Izražava se i uvjerenje da se Dan RS-a može proslavljati bez diskriminacije bilo koje vjerske ili nacionalne zajednice.

-Prvi korak ka usklađivanju zakona je da RS utvrdi da li građani žele da zadrže 9. januar kao datum praznika. Nakon što građani daju svoj stav, Narodna skupština RS-a može da ga razmotri u sklopu nastojanja da se uskladi član 3(b) Zakona o praznicima s Ustavom. Odluka Ustavnog suda ne može nikako značiti da je RS zabranjeno obilježavanje dana svog nastanka – tvrdi se u pismu.

Važno je konstatovati, navode iz Vlade RS-a, da se odluka Ustavnog suda ne može razumno tumačiti kao da RS zabranjuje da obilježava 9. januar kao godišnjicu njenog osnivanja.

– Referendum je u potpunosti u skladu s pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane RS-a – stoji u pismu iz Vlade RS-a svim akreditovanim ambasadorima u BiH.

Referendum će, kako se dodaje, biti informativan za Narodnu skupštinu RS-a u njenim razmatranjima načina izvršenja odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine o Danu RS-a.

O referendumu u RS-u sutra će raspravljati Vijeće za implementaciju mira u BiH.