Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH: Usvojen Dokument okvirnog budžeta od 2018. do 2020. godine

vlada fbih sjednica333

Vlada Federacije BiH je danas na sjednici, održanoj u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH.

Donošenje tog zakona potaknuto je potrebom Federacije BiH da provede planirane ekonomske politike i reforme za uspostavu novih fiskalnih pravila Evropske unije za dug, zaduživanje i garancije, te radi obuhvata mjerenja javnog duga u sklada sa statističkom metodologijom EU.

Federalna vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima. Lijekovi u veterinarstvu igraju važnu ulogu u kontroli i prevenciji bolesti i patnje životinja, ali mogu da uzrokuju veliku štetu i životinjama i ljudima i okolišu ukoliko se ispravno ne koriste. Uređenje te oblasti značajno je i sa ekonomskog aspekta obzirom na to da je zaštita zdravlja životinja bitan preduslov za ostvarivanje uspješnog i profitabilnog uzgoja životinja koje služe za proizvodnju hrane životinjskog porijekla namijenjenu za ishranu ljudi.

Donesene su izmjene tri odluke kojima se povećavaju iznosi za tekuće transfere u Budžetu Federacije za 2017. Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Tako je za 500.000 KM povećano izdvajanje za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga i sada iznosi 1.500.000 KM, za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija bit će izdvojeno 550.000 KM, umjesto ranije predviđenih 400.000 KM, a sredstva za pomoć u liječenju boraca/branitelja su sa 1.500.000 KM povećana na 1.850.000 konvertibilnih maraka.

Danas je donesena Odluka kojom je propisano da će potvrde deviznim štedišama Invest banke a.d. Beograd i Jugoslovenske izvozne i kreditne banke a.d. Beograd u FBiH bez naknade izdavati Finansijsko-informatička agencija, obzirom na to da ima poslovnice širom Federacije BiH i da već obavlja poslove verifikacije devizne štednje položene u domaćim bankama.

Usvojen je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za izradu prostorno planskih dokumenata“, utvrđenog Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja u iznosu od 242.000 KM, a Vlada je izmijenila Odluku o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH.

Vlada je razmatrala i usvojila Dokument okvirnog budžeta za period od 2018. do 2020. godine. Prema očekivanjima, bruto društveni proizvod će u 2017. godini zabilježiti realan rast po stopi od 3,4 posto, u 2018. godini 3,8 posto, da bi u 2019., odnosno 2020. godini procjenjeni rast iznosio 4 posto i 4,5 posto, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.