Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH nije prihvatila inicijativu o proglašenju 11. jula neradnim danom

BiH

vlada_127_128_foto1

Vlada Federacije BiH nije prihvatila inicijativu zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona Alena Karića za proglašenje 11. jula neradnim danom.

Uvažavajući inicijativu, Vlada ističe da se neradni dani u Federaciji BiH proglašavaju zakonom. S obzirom da je Zakonom o Vladi FBiH propisano da ona, u ostvarivanju svojih ovlaštenja utvrđenim Ustavom Federacije BiH, donosi uredbe sa zakonskom snagom, uredbe, odluke, rješenja i zaključke, ona ne odlučuje o proglašenju određenog dana neradnim, jer je to pitanje predmet zakona, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Radi izražavanja sućuti i suosjećanja s obiteljima žrtava zločina, odnosno genocida izvršenog u Srebrenici, te sjećanja na taj tragični događaj, Vlada Federacije BiH, u okviru svojih ovlaštenja, svake godine donosi odluku kojom se 11. jula proglašava Danom žalosti na teritoriji Federacije BiH.

Pored toga, Vlada ističe da je Zakonom o radu propisano da radnik ima pravo koristiti jedan dan godišnjeg odmora kad on to želi, uz obavezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, te bi radnik to pravo mogao koristiti i za odlazak u Srebrenicu, odavanje počasti žrtvama genocida i prisustva službenom programu komemoracije.

Devetomjesečno izvršenje Budžeta FBiH

Budžet Federacije BiH u razdoblju od 1. januara do 30. septembra 2017. godine ostvario je ukupne prihode od 1.791,3 miliona maraka, što je 65 posto planiranog za ovu godinu.

Od toga su porezni prihodi (na dobit i od neizravnih poreza) iznosili 1.167,6 miliona maraka, neporezni prihodi (naknade, takse, novčane kazne i ostali) 343,5 miliona, dok su primici od financiranja bili 280,1 milion maraka, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U odnosu na isto razdoblje protekle godine, ukupno ostvareni prihodi veći su za 18 posto ili za 270,2 miliona maraka.

Najveći porast bilježe prihodi od neizravnih poreza (134 miliona maraka), zatim od krajnjih korisnika za otplatu kredita (89,1 miliona maraka). Također, na strani financiranja, ostvaren je primitak od sukcesije (uplata Vlade Ruske Federacije temeljem klirinškog duga) u iznosu od 120 miliona maraka, tako da je i financiranje veće za 40,1 milion maraka u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Znatan porast zabilježen je i kod prihoda od poreza na dobit (10,8 miliona maraka).

Ukupno obračunati rashodi i izdaci, u razdoblju januar – septembar 2017. godine iznose 1.612,2 miliona maraka, što je 59 posto iznosa planiranog ovogodišnjim Proračunom FBiH.

Rashodi i izdaci na gotovinskoj osnovi iznose 1.541,2 miliona maraka, što je 96 posto ukupno obračunatih u tom razdoblju.

U odnosu na izvršenje u istom razdoblju prethodne godine, ukupni rashodi i izdaci su veći za četiri posto ili za 64,9 miliona maraka, što je posljedica porasta transfera za zdravstvo, subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima te otplate duga.