Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priprema za 2026.

SAD ulaže pola miliona dolara za nove izborne tehnologije u BiH. Opozicija negoduje

IZBORI glasanje
FOTO: Fena

Pilot projekt će testirati korištenje optičkih skenera koji direktno prenose rezultate glasanja sa 145 biračkih mjesta u bh. općinama Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ulaže 500.000 USD kao podršku Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u provedbi pilot-projekta primjene novih izbornih tehnologija na općinskim izborima u Bosni i Hercegovini u oktobru 2024. godine.

Puni obim

Cilj je pripremiti BiH za primjenu ove tehnologije u punom obimu na općim izborima 2026. godine. Inicijativa je dio projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Podrška izbornom integritetu u BiH, (USAID SEI) čija provedba je počela u oktobru 2023. godine kao podrška izbornim reformama koje će izborni sistem BiH uskladiti s međunarodnim standardima i najboljim demokratskim praksama, saopćeno je iz USAID-a.

Predano podržavamo slobodne, poštene i transparentne izbore u BiH, kako bi glasovi svih građana i građanki imali jednaku vrijednost prilikom biranja njihovih dužnosnika i time dodatno ojačali put BiH ka članstvu u EU. Nove tehnologije koje uvodimo omogućit će biračima u BiH da iskuse proces glasanja sličan onom na koji su navikli, ali uz smanjenu mogućnost greške i prevara tokom brojanja glasova i bolji integritet izbornog procesa u cjelini – kazala je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Pilot projekt će testirati korištenje optičkih skenera koji direktno prenose rezultate glasanja sa 145 biračkih mjesta u bh. općinama Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Lokacije su odabrali USAID i CIK kako bi osigurali statistički relevantan uzorak općina i biračkih mjesta koja demografski i politički odražavaju BiH. Dobavljač skenera je Smartmatic, kompanija za izbornu tehnologiju.

Integritet izbora

Ovaj projekt je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja i provedbe ključnih preporuka koalicije Pod Lupom koje su odraz želja birača u BiH. Posmatrači koalicije Pod Lupom, koju čine domaće organizacije civilnog društva, bit će prisutni na svim biračkim mjestima gdje se projekt provodi i proći će posebnu obuku za posmatranje i izvještavanje.

Pod Lupom je odavno prepoznao i promoviše prednosti korištenja novih tehnologija na izborima u BiH. Mislim da imamo preduslove za najpoštenije izbore u BiH do sada – rekao je Dario Jovanović, predsjednik koalicije.

Uvođenje nove tehnologije je dio USAID-ovog četverogodišnjeg projekta, vrijednosti 5,5 USD koji podržava integritet izbora. Osim pilot projekta, USAID SEI će pružati široku podršku izbornim organima u procesu organizacije i provođenja izbora, uključujući strateško planiranje, jačanje kapaciteta, obuku o izbornim procesima i informisanje i podizanje nivoa svijesti birača.

Podržat će i civilno društvo uključeno u posmatrački proces osiguravši inovativne digitalne alate otvorenog koda u partnerstvu s koalicijom Pod Lupom.

Opozicija negoduje

Ali opozicioni političari tvrde kako je sve to nedovoljno da bi se eliminirali utjecaji “velikih” nacionalnih stranaka koje su svojim ljudima “premrežile” sve institucije pa tako imaju utjecaja i na lokalna izborna povjerenstva.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž u utorak je u posebnoj izjavi postavio pitanje zašto je Mostar izuzet iz uvođenja novih tehnologija nadzora i tvrdi kako je to rezultat dogovora HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) koje od rata u cijelosti kontroliraju političku pozornicu u tom gradu.

-Mostarska vladajuća koalicija kategorički je to (nove tehnologije) odbila, a CIK kaže kako su im ‘ruke vezane’. Slično se dogodilo i u Čapljini, Žepču, Grudama, Odžaku, Livnu, Tomislavgradu, Živinicama i drugim mjestima gdje su ranije dokazane izborne malverzacije, ali OIP/GIP-ovi (lokalna izborna povjerenstva) su kategorički odbili modernu tehnologiju, upozorio je Raguž.