Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bonske ovlasti

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo odluku o finansiranju izbora

christian-schmidt-aa

Odluka stupa na snagu objavljivanjem na OHR-ovoj stranici. Ovom odlukom potpuno se isključuju odluke Vijeća ministara BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je odluku o finansiranju općih izbora 2022. godine u neophodnom iznosu koji je predložio CIK BiH.

“OHR nalaže da će CIK-u biti isplaćeno 12,52 miliona KM koja će se izdvojiti za pripremu i organizaciju izbora kao posebna organizacija, a ne isključuju se dalja izdvajanja koja CIK-u svakako sljeduju”, rekao je Christian Schmidt.

Dodao je da nije zadovoljan jer je morao donijeti tu odluku “jer to pokazuje da političari koji su odgovorni za to nisu bili u stanju organizovati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar”.

Podsjetio je da je zajedno s predstavnicima Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE), Europske unije i Sjedinjenih Država pisao odgovornima u svezi s tim već 20. januara te da su isti apel ponovili 5. aprila, ali nisu dobili odgovarajući odgovor.

“Primio sam k znanju jučerašnju odluku koju je jučer s velikim zakašnjenjem donijelo Vijeće ministara BiH, a koje je korak u pravom smjeru. Nakon što sam je provjerio, zaključio sam da je ona dobra, ali nije dovoljno dobra. Nakon što sam na zajedničkom sastanku s predstavnicima Ministarstva finansija i trezora BiH i Centralne izborne komisije BiH, saznao sam da sredstva nisu dovoljna”, kazao je Schmidt.

Dodao je da ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te je apelovao na sve da razumiju da izbori nisu donacija stranaka prema građanima već o njihovim temeljnim pravima.

Odluka stupa na snagu objavljivanjem na OHR-ovoj stranici. Ovom odlukom potpuno se isključuju odluke Vijeća ministara BiH.

“BiH se nalazi na ključnoj tački u svojoj historiji u kojoj je u prilici da priđe bliže Evropskoj uniji”, kazao je Schmidt i dodao da sada, ovom odlukom, pripreme općih izbora u BiH mogu krenuti neometano i brzo. “Zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji mora biti u stanju sama održati izbore”, kazao je visoki predstavnik.