Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jablanica-Konjic

Ima nastradalih i nestalih, srušene kuće, blokirane ceste, prekinut željeznički saobraćaj

neretva poplava
Foto: Bljesak.info

Dežurni iz PS Jablanica obavijestio je da je od vozača dobio prijavu da je na putu M-17 u mjestu Komadinovo Vrelo došlo do većeg odrona na kolovoz te da je u potpunosti blokiran M-17 Jablanica – Mostar

Dvije osobe su nastradale, a više je nestalih u vodenoj bujici koja je u noći s četvrtka na petak preplavila područje Jablanice i Konjica, prema prvim informacija koje Bljesak.info doznaje iz MUP-a HNK.

Pošto su se rijeke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita te poplavile velik broj kuća i odnijele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero dvije kuće srušene su i, kako je navedeno iz MUP-a HNK, u poplavljenim kućama još ima stanovnika.

Sve putne komunikacije prema Buturović polju su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mjestu Obri voda je odnijela most, a tako da do ugroženog područja još nisu stigli GSS, Civilna zaštita niti radne mašine službe za održavanje puteva. Tako da su informacije nepotpune.

Prema zasad poznatim informacijama, P. E. iz Buturović Polja, općina Konjic prijavio je da je vodena bujica preplavila njegovu kuću u Buturović Polju. Nakon čega je uslijedilo više poziva iz navedenog mjesta gdje su dobijali pozive za pomoć.

Dežurni iz PS Jablanica obavijestio je da je od vozača dobio prijavu da je na putu M-17 u mjestu Komadinovo Vrelo došlo do većeg odrona na kolovoz te da je u potpunosti blokiran M-17 Jablanica – Mostar.

Dežurni PS Mostar centar obavijestio OC PU Mostar da je od vozača dobio prijavu da je na cesti M-17 u mjestima Grabovica i Drežnica došlo do odrona i pada stabla na prometnicu, te da je u potpunosti blokirana cesta na M-17 Mostar-Jablanica.

Prekinut i željeznički saobraćaj

U PS Konjic telefonom se obratio B. M. iz PVJ Konjic te obavijestio da je u mjestu Ostrožac došlo do većeg odrona na dio regionalnog puta R-435 što je uzrokovalo potpunu obustavu prometa. Pošto uz taj dio puta paralelno prolazi i željeznička pruga uslijed odrona onemogućen je željeznički promet Konjic – Jablanica.

Dežurna služba PS Jablanica tokom noći je zaprimila više telefonskih prijava o štetama koje su uzrokovane velikom kišom koja je zahvatila Jablanicu i okolna mjesta, ali iste nisu provjerene od strane patrole policije zbog prekida putnih komunikacija i to: I.A. zatražila je pomoć jer joj voda ulazi u kuću u mjestu Pobrežje. A.M. iz Glodnice zatražio pomoć jer mu voda prodire u kuću. A.A. iz Ostrošca zatražio pomoć jer mu voda ulazi u kuću, NN osoba u mjestu Ostrožac kod BP Demirović srušila podzida na putu M-17 i jedna prometna traka je blokirana, NN vozač prijavio da je u mjestu Komadinovo Vrelo došlo do odrona te da je potpuno blokiran promet na Jablanica – Mostar, NN osoba prijavila da je u mjestu Zdrava voda blokiran put. B.A iz mjesta Zlate potražila pomoć zbog prodiranja vode u kuću.

Otpravnik vozova za željezničke stanice Donja Jablanica prijavio da je u mjestu voda srušila kuću te da je navodno nestala jedna ženska osoba koju mještani traže.

Više prijava

K.S. iz Baćine zatražio pomoć jer mu voda ulazi u kuću. DŽ.M. iz Sarajeva prijavio da se H.M. nalazi u vikendici u Ostrošcu te da se betonska podzida srušila na kuću i iz iste ne može izaći. B.J. iz Donje Jablanice obavijestio da je zbog velike vode jedna osoba nastradala. NN prijavila da je u mjestu Zlate voda srušila jednu kuću, te da je jedna osoba nastradala te da se za jednom osobom traga. B.O. iz Ostrošca prijavio da je voda srušila betonski zid i prijeti kućama.

NN osoba prijavila da je u mjestu Ostrožac voda ulazi u kuću te da traži pomoć. OC PU Konjic obavijestio da je u mjestu Ribički most zbog odrona blikiran promet Konjic – Jablanica. Š.Dž. iz mjesta Zlate prijavio da je njegovog strica odnijela voda te da ga mještani traže. O svemu obaviještene nadležne službe općine Jablanica. Svi putevi su blokirani i područje je odsječeno, u toku je potraga za nestalima, do ugroženog područja pokušavaju doći GSS i Civilna zaštita.

Više informacija uskoro…