Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

održana sjednica

Vijeće naroda RS bez dogovora, veto Bošnjaka na Izborni zakon ostaje na snazi

vijece naroda rs
Foto: BHRT
Vijeće naroda RS

Narodna skupština RS usvojila je ova dva zakona na posljednjoj posebnoj sjednici krajem aprila, a nakon što je visoki predstavnik u BiH, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

Vijeće naroda Republike Srpske nije postiglo dogovor na današnjoj sjednici oko Zakona o referendumu i Izbornom zakonu RS.

Ovu informaciju je saopštila predsjednica Vijeća naroda RS Srebrenka Golić. Ona je rekla da ova dva zakona dalje idu na izjašnjavanje Zajedničke komisije NSRS i Vijeća naroda RS, a po svemu sudeći, kako je rekla i na Ustavni sud RS jer se ne očekuje dogovor.

Ona je podsjetila da su delegati bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS pokrenuli vitalni nacionaln interes na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi te na Izborni zakon RS. Golić je podvukla da su delegati bošnjačkog naroda stavili veto na kompletne zakone, a ne samo na određene članove zakona.

– To znači da vitalni nacionalni interes koji su pokrenuli delegati u ime bošnjačkog naroda ostaje na snazi sve dok se ne izjasni Ustavni sud RS – rekla je Golić.

Zakoni će vjerovatno završiti na Ustavnom sudu

Alija Tabaković, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, izjavio je da njegov Klub smatra da oba zakona ugorožavaju status Bošnjaka zagarantovan Ustavom.

– Očekivali smo ovakav ishod, a zakoni će vjerovatno završiti na Ustavnom sudu koji će se u narednih 15 do 20 dana izjasniti o svemu. Može se desiti samo presedan, a do sada je Ustavni sud odbijao naš veto – istakao je Tabaković.

Narodna skupština RS usvojila je ova dva zakona na posljednjoj posebnoj sjednici krajem aprila, a nakon što je visoki predstavnik u BiH, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.