Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara se zadužuje za dodatnih 56 miliona dolara

BiH

vijece ministara (2)

Vijeće ministara BiH danas je prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu vrijednog 56.010.000 američkih dolara za Projekt podrške zapošljavanju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Od ovih sredstava Federaciji BiH će biti alocirano 32.250.000 američkih dolara, a Republici Srpskoj 23.760.000 američkih dolara.

Ovim projektom osigurat će se podrška za pružanje usluga posredovanja pri zapošljavanju za približno 30.000 ugroženih nezaposlenih osoba, prvenstveno mladih i ranjivih kategorija.

Ministarstvo finansija i trezora, nakon završenih pregovora, dostavit će Vijeću ministara BiH nacrt sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30.6.2016. godine.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, ukupna javna zaduženost BiH 30. juna ove godine iznosila je oko 11,9 milijardi KM i smanjena je za 19,55 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine. Učešće javnog duga u BDP-u iznosi oko 39,4 posto (prema rashodovnom metodu), odnosno 41,5 posto (prema proizvodnon metodu), što potvrđuje da je BiH najmanje zadužena zemlja u regionu i Evropi.

U ukupnom stanju javne zaduženosti Federacija BiH participira sa 54,76 posto, Republika Srpska sa 44,57 posto, Distrikt Brčko sa 0,21 posto i institucije BiH sa 0,46 posto.

Vanjski dug BiH iznosio je oko 8,36 milijardi KM i smanjen je za 51,06 miliona KM u odnosu na 30.6.2015. godine.

Sanacija Luke Brčko

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijednog 10 miliona eura za sanaciju kapaciteta Luke Brčko.

Realizacijom projekta očekuje se povećanje obima pretovara u Luci Brčko od 25 posto, što će imati pozitivan utjecaj na ekonomski razvoj ove regije. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.