Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan za energetsku efikasnost

vijece ministara sjednica dec

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini za period 2016 – 2018, kao prvi dokument u ovoj oblasti koji je sačinila radna grupa u kojoj su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, resornih entitetskih ministarstava i Brčko distrikta, javlja Anadolu Agency (AA).

Plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u nadležnosti BiH i Brčko distrikta, a sastavni dijelovi su Akcioni plan za energijsku efikasnost u Federaciji Bosne i Hercegovine od 2016. do 2018. godine i izmjene i dopune Akcionog plana za energetsku efikasnost u Republici Srpskoj do 2018. godine u kojima su detaljno obrađene uštede energije postignute u prethodnom periodu, te planirane mjere i programi čija je realizacija u nadležnosti entiteta.

Akcioni plan pripremljen je u skladu sa obavezama Bosne i Hercegovine koje proističu iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i njenim odlukama o transpoziciji direktiva energetske efikasnosti u zakonodavstvo zemalja potpisnica ovog ugovora.

U Akcioni plan su uključene nove mjere za povećanje energetske efikasnosti u oblastima proizvodnje električne i energije za grijanje i hlađenje, uključujući daljinsko grijanje, kao i nove mjere u oblasti prijenosa i distribucije električne energije i plina. Provođenje mjera i programa energetske efikasnosti stvorit će uvjete za nove investicije u ovoj oblasti, što će pomoći da se Bosna i Hercegovina bolje pozicionira na energetskoj karti Evrope.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period januar – septembar 2017. godine.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH u prvih devet mjeseci 2017. godine iznosili su 794.802.237 KM, a ukupno izvršeni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH iznosili su 667.662.216 KM. Institucije Bosne i Hercegovine nastavile su s uštedama i u 2017. godini, a osnovica za plaću i troškovi zaposlenih ostali su na nivou iz 2012. godine, kada su značajno smanjene.

Uštede budžetskog novca ostvarene su i primjenom jedinstvenih pravilnika za reprezentaciju, fiksne i mobilne telefone te službene automobile uz i dalje aktuelno umanjenje naknada članovima upravnih i nadzornih odbora i drugih radnih tijela i komisija. U periodu januar – septembar sve dospjele obaveze po osnovu vanjskog državnog duga su izmirene pravovremeno u ukupnom iznosu 608.152.786,88 KM.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period januar – septembar 2017. godine u kojoj se navodi da je u ovom periodu povećan izvoz za 17,94 posto i iznosio je 8,09 milijardi KM. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene za devet mjeseci 2017. godine iznosio je 21,4 milijarde KM, što je povećanje za 2,73 milijarde KM u odnosu na isti period prošle godine. U ovom periodu uvezeno je robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je za 12,65 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Evropska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 65 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006” sa 14 posto, dok ostale zemlje čine 21 posto. Izvoz u EU ostvaruje učešće sa 72 posto u ukupnom bh. izvozu, a uvoz iz zemalja EU učestvuje sa 61 posto u ukupnom bh. uvozu.

U ovom periodu zabilježen je rast izvoza u EU za 16 posto i rast uvoza iz EU za 11 posto uz pad trgovinskog deficita od jedan posto. Bosna i Hercegovina je u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA-e u devet mjeseci ove godine zabilježila rast izvoza za 32 posto, a uvoz iz ovih zemlja rastao je 12 posto uz pad trgovinskog deficita od 26 posto. Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom Bosna i Hercegovina ima sa Austrijom (147 posto), Slovenijom (104 posto), Njemačkom (77 posto), Hrvatskom (72 posto) i Italijom (60 posto).

U prvom tromjesečju ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku te Crnu Goru. Istovremeno smo najviše uvozili iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Rusije te Turske.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacijskog protokola u vezi s finansijskom pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske. Riječ je o donaciji Vlade Turske vrijednoj oko 11 miliona turskih lira u 2017. godini koja će pomoći Oružanim snagama BiH u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti sistema odbrane BiH. Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministrica odbrane.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o analizi stanja finansiranja sporta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo civilnih poslova BiH će u kriterijima za dodjelu sredstava namijenjenih sportu jasno istaknuti sufinansiranje i podršku sportistima i sportistkinjama na takmičenjima na kojima se ostvaruju norme za olimpijske i paraolimpijske igre, kao i za učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama te svjetskim i evropskim prvenstvima. Ministarstvo civilnih poslova BiH će u koordinaciji s nadležnim ministarstvima za oblast sporta u BiH raditi na mehanizmima kontrole utroška finansijskih sredstava i planskom finansiranju vrhunskih sportista i takmičenja putem kojih se promovira Bosna i Hercegovina.

Uz podsjećanje da su sve nadležne institucije iz oblasti sporta obavezne da sarađuju s Ministarstvom civilnih poslova BiH u ovoj oblasti, ovi zaključci bit će dostavljeni ministarstvima u BiH i nadležnim u oblasti sporta, radi daljnje koordinacije. Prema Informaciji, više od 8,7 miliona KM planirale su institucije na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou u ovoj godini za potrebe sporta, a ovaj iznos trebao bi biti znatno veći nakon što informacije dostave i nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Kantona Sarajevo.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o utvrđivanju minimuma procesa rada u Radio-televiziji Bosne i Hercegovine za vrijeme trajanja štrajka, koju je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa u skladu sa Zakonom o štrajku zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine. Donošenjem ove odluke žele se osigurati nesmetani uvjeti rada tokom štrajka radnika BHRT-a u cilju zaštite javnog i interesa građana te opće sigurnosti.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike. Prema Odluci, pod opravdanim razlozima humanitarne prirode smatraju se nepovoljna sigurnosna situacija i stanje životne ugroženosti u Sirijskoj Arapskoj Republici. Produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga u trajanju najduže do godinu dana može se odobriti Sirijcima kojima je odobrenje privremenog boravka izdato na osnovu ove odluke i koje nije protivno Zakonu o strancima. Postupak za produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga provodi Služba za poslove sa strancima. Vijeće ministara BiH donijelo je ovu odluku jer ranija odluka prestaje da važi 7. decembra ove godine.