Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica finansija RS

Vidović tvrdi: Američka ambasada naredila zatvaranje računa u RS

zora vidovic
Foto: RTRS

“Uvesti sankcije jednoj vladi znači onemogućiti joj rad. To znači da žele nestanak Vlade i Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH”, kaže Vidović

Ministrica finansija Republike Zora Vidović izjavila je da banke tvrde da im je Ambasada SAD u BiH naredila da zatvore račune fizičkim i pravnim licima u Republici Srpskoj koja su na listi američkih sankcija, te da pomoćnik američkog državnog sekretara James O`Brian treba da vidi zašto je to uradila.

Vidović je istakla da uvedene sankcije nemaju veze sa korupcijom, jer niko od njih nije procesuiran ni osuđen za korupciju, a Vladi Republike Srpske je onemogućeno da izađe na međunarodno tržište, što je u suprotnosti sa svim zakonima i počiva na sili, upitavši zna li to O`Braian.

“On kaže da se zatvaraju računi koji su u dolarima, jer ne žele da se dolar kao njihova valuta koristi u koruptivne djelatnosti, ali kod nas su zatvoreni računi u KM, računi preko kojih ljudi dobijaju platu u KM“, rekla je Vidović za RTRS.

Ona je preporučila O`Brianu da u američkoj ambasadi vidi šta se desilo, jer informacije od banaka govore da im je ova ambasada naredila zatvaranje tih računa, pojasnivši da nije dobila bilo kakav papir i obavještenje iz Ambasade.

“OFAC-ova lista podrazumijeva da ne možete imati račun u dolarima i da vam se plijeni imovina u SAD, a ovo što se ovdje dešava uopšte nije u skladu sa našim, a ni međunarodnim zakonima. Postavlja se pitanje šta se desilo u Republici Srpskoj i mislim da se to mora raščistiti“, istakla je Vidović.

Ona je naglasila da na pretpostavkama počiva O`Brianova izjava po kojoj SNSD, kao vladajuća stranka u Republici Srpskoj, ima pristup resursima i samim tim više prilika da čini koruptivne radnje zbog kojih se uvode sankcije.

“O`Brian kaže da Vlada raspolaže resursima Republike Srpske. Tako je u svakoj zemlji. Zatim kaže da se, s obzirom da SNSD ima najveće učešće u Vladi, pretpostavlja da te resurse koristi za korupciju. Možete zamisliti da nekom uvedete sankcije zato što se nešto pretpostavlja, bez dokaza i presuda“, navela je Vidović.

Uprkos svemu, kaže Vidović, RS neće bankrotirati, već će nastaviti da napreduje, razvija se i učvršćuje svoj položaj.

Ukazala je i da američka Ambasada i opozicija u Republici Srpskoj već tri godine govore o bankrotu Republike Srpske, ali da se to neće desiti.

“Uvesti sankcije jednoj vladi znači onemogućiti joj rad. To znači da žele nestanak Vlade i Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH. To je nama poznato i mi ćemo se do posljednjeg boriti politički i pravno, u skladu sa zakonom, da svoj položaj očuvamo“, zaključila je Vidović.

Podsjećamo, CAPITAL je juče objavio intervju sa O'Brianom u kojem je rekao da su svi koji podržavaju sankcionisana lica podložni sankcijama.