Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 2024

Video nadzor će kontrolirati tok izbornog procesa i na dva biračka mjesta u Gradu Zenica

izbori glasanje

Na spiskovima redovnih birača nalazi se 101.075 osoba, za glasanje u odsustvu prijavljeno je 85, lično 28, putem pošte 198 te u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 18 birača

Gradska izborna komisija Grada Zenica intenzivno radi na pripremama za održavanje lokalnih izbora, za koje je registrirano ukupno 101.404 birača – izjavio je za Fenu član GIK-a Zenica Kemal Efendić.

Na spiskovima redovnih birača nalazi se 101.075 osoba, za glasanje u odsustvu prijavljeno je 85, lično 28, putem pošte 198 te u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 18 birača.

-Upravo smo danas dobili i osjetljivi izborni materijal. Birački odbori imenovani su na vrijeme, obuka kandidata je završena, a do promjena će doći samo u onim slučajevima gdje se kandidati nisu pojavili na obuci. U subotu ćemo izvršiti isporuku izbornog materijala na biračka mjesta – kazao je Efendić.

Navodi kako u tom gradu imaju 143 redovna biračka mjesta i četiri mobilna tima.

Na ovogodišnjim izborima u Zenici će sudjelovati 14 političkih subjekata za Gradsko vijeće, sa nešto manje od 400 kandidata, od kojih je osam kandidata nacionalnih manjina.

-Odlukom Centralne izborne komisije BiH, na području našeg grada, na dva ćemo biračka mjesta – Centar 1 i Centar 4, koja su oba smještena u prostoru Osnovne škole “Meša Selimović”, imati video nadzor procesa glasanja – ističe Efendić.

U konkurenciji za gradonačelnika bit će aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović (BHI-KF), univerzitetski profesor prof. dr. Spahija Kozlić (SDA), federalni zastupnik iz reda ostalih Almir Babajić (SDP), ministar prostornog uređenja i okoliša u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani (Pokret) te nezavisni kandidat, mašinski inženjer Hasan Kreho.