Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki broj policajaca okružio obespravljene radnike “Fortune” (FOTO)

BiH

Protest radnika Fortune
Foto: M. Nikolić

Veća grupa obespravljenih radnika gračaničke fabrike obuće “Fortuna” u stečaju, koji su proglašeni tehnološkim viškom, jutros je blokirala ulaznu kapiju.

Nekima od njih nije uplaćen radni staž čak 15 godina. Odjavljeni su iz firme i nalaze se na birou za zapošljavanje.

Oni nisu dozvolili ulaz ni za gotovo 600 radnika koji rade u novoosnovanim fabrikama “Fortob” i ““Fortunato” u iznajmljenim “Fortuninim” pogonima.

Na lice mjesta izašao je i veći broj policajaca koji sprečavaju radnike da uđu u fabriku.

Kako je već poznato, zbog velikih dugovanja u “Fortuni” je još krajem prošle godine uveden stečaj, a za stečajnog upravnika sud je postavio Muhameda Hadžića.

Prije dva mjeseca, po nalogu kantonalnog tužilaštva iz Tuzle, u Fortuni su uslijedila brojna hapšenja, od generalnog direktora Safeta Pjanića, do nekoliko njegovih najbližih saradnika, pa i stečajni upravnik Muhamed Hadžić, koji je odmah pušten.

Pušteni su i direktori “Fortoba” i “Fortunata” Ibrahim Muharemvić i Bakir Pjanić, kako bi, navadeno je u tuzlanskom tužilaštvu, organizirali proizvodnju za veći broj radnika.

Blokadu “Fortune” obezbjeđivale su jake policijske snage PU Gračanici, a u pripravnosti su bili i policijski službenici iz jedinice Javnog reda i mira.