Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Bjegunac"

Velika akcija Europola: Uhapšeno 14 krijumčara migranata iz BiH i Hrvatske

Foto: EUROPOL

Skrivajući ih u privatnim automobilima ili tovarnim prostorima transportnih vozila, kriminalci bi migrante prebacivali prema Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama Evropske unije.

U akciji kojom je koordinirao Europol, a koji je proveden 22. oktobra u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, policije obje zemlje uhapsile su 16 krijumčara migranata.

Osumnjičenici se smatraju odgovornima za najmanje 12 incidenata u kojima je ukupno najmanje 159 migranata prokrijumčareno iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku preko rijeke Save, objavio je Europol.

Tajno prevozili migrante

Koristeći pretrpane čamce, osumnjičenici su izložili živote i sigurnost migranata riziku. Nakon što su prešli rijeku, migranti su tajno prevoženi raznim vrstama vozila.

Skrivajući ih u privatnim automobilima ili tovarnim prostorima transportnih vozila, kriminalci bi migrante prebacivali prema Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama Evropske unije.

Procjenjuje se da su kriminalci tim poslovima zaradili najmanje 80 hiljada eura.

Akcija “Bjegunac” je istovremeno provedena u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj i Brodu u Bosni i Hercegovini.

Foto: EUROPOL

U Hrvatskoj je izvršeno 11 hapšenja te obavljeno deset pretresa kuća i pretraga vozila.

Operativna radna grupa

Zaplijenjen je jedan plinski pištolj, bankovne kartice, 38 mobitela, pet tablet računala, reflektirajući prsluk s natpisom “policija” i elektronski uređaj za naplatu cestarine za korištenje na autocestama.

U BiH je uhapšeno pet osoba, pronađeno je 1.500 eura u gotovini.

Na zahtjev partnera, Europol je pružio podršku na licu mjesta slanjem stručnjaka iz Ogulina u Hrvatskoj u racije u Slavonskom Brodu, gdje su izvršili unakrsne provjere osoba, telefonskih brojeva i drugih podataka.
Europolovi stručnjaci također su podržali akcijski dan na daljinu iz sjedišta Agencije u Den Haagu, pružajući analitičku podršku u stvarnom vremenu.

Operacija provedena je u okviru Operativne radne grupe (OTF) osnovane u martu 2023.

U akciji su učestvovali Službenici kriminalističke policije Policijske uprave Brodsko-posavske, Nacionalni policijski ured PNUSKOK, Državno tužilaštvo za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Hrvatskoj te Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH.