Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras nastupa Lejletul-regaib ili “Noć želja”

ramazan-sarajevo

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH sa akšam namazom nastupa Lejletul-regaib ili “Noć želja”. Ova noć se obilježava kao noć u kojoj je nagoviješten dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. To je noć u kojoj je Amina, majka Allahovog Poslanika a.s., zanijela Muhammeda, a.s.

Redžeb je jedan od svetih mjeseci. To je mjesec u kojem se dobra djela posebno vrjednuju i nagrađuju. Muhammed a.s., je u mjesecu redžebu mnogo postio ukazujući nam na taj način na njegovu važnost. To je mjesec koji svojim dolaskom najavljuje mubarek-mjesec ramazan.

Allahov Poslanik a.s., molio je Allaha početkom mjeseca da mu podari bereket u mjesecu redžebu i šabanu, te da mu podari da dočeka ramazan.

Lejletur-regaib, noć koja je početkom mjeseca redžeba, prikladno je vrijeme da se ukaže na vrijednost mjeseca redžeba i da se prouči pomenuta Vjerovjesnikova a.s., dova koja glasi:

“Allahumme barik lena fi redžebe ve šabane, ve belligna ramadane.” (Allahu naš, podari nam bereket u redžebu i šabanu i podari nam da dočekamo ramazan).