Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lokalni izbori

Već imamo pobjednike izbora za gradonačelnike i načelnike u 12 općina i gradova?

Foto: Pixsell/Arhiv

Oktobarski izbori za (grado)načelnika biće čista formalnost u 12 općina i gradova u BiH jer su kandidati već pobijedili. Razlog je to što nemaju protivkandidata.

Najvše ih je u FBiH, u Hercegovini i najviše iz HDZ BiH, piše Srpskainfo.

U RS takva je situacija u tri lokalne zajednice – Laktašima, Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu.

“Sami protiv sebe”

Prema preliminarnoj, ovjerenoj listi CIK BiH, u Teočaku je jedan jedini kandidat za načelnika Tajib Muminović SDA, u Olovu Đemal Memagić iz iste stranke, kao i Mersudin Nanić u Bužimu, a u Kupresu Danko Jurić iz HDZ BiH.

Iz HDZ BiH je kandidat za načelnika Kreševa Boris Marić, zatim kandidat za prvog čovjeka Posušja Ante Begić, kandidat za načelnika Ljubuškog Vedran Markotić, kao i kandidat za gradonačelnika Neuma Dragan Jurković.

Iz HDZ je i kandidat za prvog čovjeka općine Ravno Andrija Šimunović.

Jedini kandidat za gradonačelnika Laktaša biće aktuelni načelnik Miroslav Bojić iz SNSD.

I ostalim zajednicama RS njegove stranačke kolege boriće se „sami protiv sebe“. Jovan Katić u Istočnom Novom Sarajevu i Miroslav Bjelica u Trnovu, javlja Srpskainfo.

Podsjećamo, na prošlim lokalnim izborima 2020. u devet lokalnih zajednica bio je po jedan kandidat. Tada je bilo riječ o opštinama Mrkonjić Grad i Jezero u Republici Srpskoj, te Domaljevac/Šamac, Orašje, Teočak, Olovo, Grude, Ravno i Usora u Federaciji BiH.