Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba s požarom

Vatrena linija kod Srebrenice duga 15 kilometara. Helez kritikovao lokalne vlasti

Foto: RTRS/ Arhiva

Vatrogasci poručuju da nije moguće ovaj požar gasiti sa zemlje jer je teren nepristupačan i opasan za ljude, kao i za pristup tehnike

Stanje na terenu u Nacionalnom parku “Drina” je veoma loše, a vatrena linija je duga oko 15 kilometara, izjavio je za RTRS Mujo Hasanović zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Srebrenica.

-Situacija je teška, vatrogasci, civili, mještani svi gase požar zajedno, ali vatrena stihija je velika, dodao je Hasanović.

Hasanović je istakao da je teren nepristupačan i vrlo opasan, te da ukoliko se požar ne uspije ugasiti, ugroženo će biti selo i stanovništvo.

Vatrogasci poručuju da nije moguće ovaj požar gasiti sa zemlje jer je teren nepristupačan i opasan za ljude, kao i za pristup tehnike.

Helez kritikuje lokalne vlasti

Kako je potvrdio državnji ministar odbrane Zukan Helez, tri helikoptera Oružanih snaga BiH angažovana su na gašenju požara u općinama Rudo i Srebrenica.

-Procedura o angažmanu helikoptera OS BiH za gašenje požara u Ministarstvu odbrane BiH traje nekoliko minuta. Od prijema odobrenja Predsjedništva BiH do podizanja helikoptera prođe svega nekoliko minuta. Ne razumijem zašto lokalne vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS čekaju da požar ugrozi civilno stanovništvo ili njihovu imovinu pa tek onda šalju zahtjeve za angažman helikoptera OS BiH, naveo je Helez, prenosi Klix.

Kaže da je u ovakvim situacijama vrijeme ključno za spašavanje ljudi, njihove imovine i naših šuma.

-Oružane snage BiH još jednom pokazuju da su bosanskohercegovačke, da pripadaju svim građanima naše zemlje podjednako i da su spremne služiti civilnom stanovništvu u našoj zemlji”, dodao je Helez.

Šumski požar koji je izbio prije nekoliko dana u Nacionalnom parku “Drina” u rejonu sela Luka u opštini Srebrenica i dalje se širi nepristupačnim terenom, strminama i liticama iznad Perućačkog jezera na Drini, potvrđeno ranije je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica.