Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Civilna zaštita ZDK-a

Vareš proglasio stanje prirodne nepogode: Rijeka se izlila na cestu, stanari zarobljeni u zgradi

vares poplava
Foto: Screenshot/ Facebook

“Potporni zid se obrušio te naslonio na jednu zgradu u Vareš-Majdanu pa stanari imaju problem da izađu iz svojih domova”, kaže Aličić

Općina Vareš proglasila je stanje prirodne nepogodne zbog velikih padavina i izlijevanja rijeke Stavnje, koja se izlila na regionalnu cestu R444, a neprohodna je i većina lokalnih puteva, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

-Stavnja se izlila i ide regionalnom cestom, a većina lokalnih puteva je neprohodna zbog obilnih padavina i izlijevanja potoka. Potporni zid se obrušio te naslonio na jednu zgradu u Vareš-Majdanu pa stanari imaju problem da izađu iz svojih domova. Pokrenulo se i klizište u naselju Dabravine, koje je odnijelo jednu štalu i pomoćni objekat…

Pripadnici službe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice nalaze se na terenu te pomažu građanima i rade na sanaciji posljedica – kazao je Aličić.

Kako je dodao, kiša je prestala padati na području Općine Vareš te se nadaju da će se stanje uskoro stabilizirati i rijeke vratiti u svoja korita. Aličić ističe kako iz drugih gradova i općina tog kantona, za sada, nisu dobili prijave o štetama i problemima usljed veće količine kišnih padavina.