Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbačen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju TK

ustavni_sud_ljubic11
FOTO Damir Begović

Ustavni sud je na juče i danas održanoj plenarnoj sjednici odbacio kao nedopušten zahtjev trideset predstavnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Također, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

S tim u vezi, održao je raspravu u predmetu broj U 6/16 o zahtjevu Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 114. stav 3) Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine u odnosu na član II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i član 6. st. 1. i 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Odluku u ovom predmetu Sud će donijeti na narednoj sjednici.

Ustavni sud je održao raspravu u predmetu broj U 5/16 o zahtjevu Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Odluku u ovom predmetu Sud će donijeti na narednoj sjednici.

Ustavni sud je razmatrao i usvojio Izvještaj o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2016. godinu i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.