Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Ustavni sud BiH uvažio žalbu SDS-a: Na izbore pod starim nazivom uprkos sankcijama

sds milicevic
Foto: Fena

Iz CIK-a su za N1 potvrdili da su primili privremenu mjeru kojom se uvažava žalba SDS-a

Ustavni sud Bosne i Hercegovine rješavajući zahtjev Srpske demokratske stranke za donošenje privremene mjere donio je Odluku o privremenoj mjeri kojom se nalaže Centralnoj izbornoj komisiji BiH da ovjeri učešće te stranke na Lokalnim izborima 2024. godine, uz garantiranje svih pratećih prava do donošenja odluke o apelaciji.

Ova odluka stupa na snagu odmah i obavezujuća je do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o apelaciji.

Postupajući po Odluci o privremenoj mjeri, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici ovjerila prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u BiH – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Protiv ove odluke može se podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke. Žalba se podnosi preko Centralne izborne komisije BiH i dostavlja se putem faks-aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail  adresu: kontakt@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

U vezi sa navedenim protokol Centralne izborne komisije BiH će raditi i u dane vikenda, 29. i 30. juna 2024. godine u vremenu od 08.00 do 16.00 sati – navodi se u saopćenju.

SDS bi po ovoj odluci, kako se tumači mogao na izbore kao i do sada pod starim imenom. Podsjećanja radi, kao alternativu su prijavili drugi subjekt koji nije na američkoj crnoj listi SDS Volja naroda, koji je dobio zeleno svjetlo za izlazak na lokalne izbore.

Inače, imali su par propusta, pa iako je SDS pod imenom Volja naroda na lokalne inborne namjeravao izaći u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, desila im se omaška. Liste su “zaboravili prijaviti” u Istočnom Novom Sarajevu, Trnovu i u Jezeru.

Kako sada stvari stoje, odluka Ustavnog suda BiH mogla bi im riješiti mnoge probleme, pa i problem finansiranja.