Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zašto ne”

Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije

Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencijeUspješno okončano 12. izdanje Point konferencijeUspješno okončano 12. izdanje Point konferencijeUspješno okončano 12. izdanje Point konferencijeUspješno okončano 12. izdanje Point konferencijeUspješno okončano 12. izdanje Point konferencije
Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije
Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije
Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije
Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije
Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije
Uspješno okončano 12. izdanje Point konferencije

O bavljenju novinarskim poslom u ekstremno nasilnim uslovima na Pointu su govorili palestinski novinar Khaled Faqeeh te novinarka Riham Abu Aita

U Sarajevu je 24. i 25. juna održano 12. izdanje Point konferencije, vodećeg regionalnog događaja u oblastima političke odgovornosti i novih tehnologija.

Prvi dan konferencije obilježile su brojne aktuelne teme, a među kojima se svakako može izdvojiti diskusija o rastućem trendu donošenja tzv. zakona o stranim agentima, koji je u javnosti pokrenuo mnoga pitanja o slobodi govora te nezavidnoj situaciji u koju ove nedemokratske prakse dovode organizacije civilnog društva. Prisutni/e su više o ovoj temi doznali/e od govornika/ca iz Gruzije, Bjelorusije, Egipta i Bosne i Hercegovine.

Diskusija o široko raširenom trendu monetizacije, odnosno unovčavanja dezinformacija u online prostoru

Pažnju prisutnih privukla je i dinamična diskusija o široko raširenom trendu monetizacije, odnosno unovčavanja dezinformacija u online prostoru, o kojoj su okupljenima, između ostalih, govorili američki novinar Craig Silverman i Mirjana Jevtović, urednica Digitalne forenzičke jedinice Radija Slobodna Evropa u Beogradu. Jevtović je ovom prilikom predstavila otkrića iz istraživanja višemilionske reklamne prevare u Sjevernoj Makedoniji.

point konferencija

U fokusu prvog dana konferencije bili su i EU zakoni koji se bave ključnim aspektima jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta (Zakon o digitalnim tržištima, Zakon o digitalnim uslugama, Zakon o vještačkoj inteligenciji), a o kojima se raspravljalo iz perspektive njihove potencijalne primjene u zemljama Zapadnog Balkana. Na jednom od panela o spomenutim regulativama EU predstavljeni su i preliminarni nalazi istraživanja Share Foundation iz Beograda, koje obuhvata pojašnjenje samih akata i mehanizme njihovih sprovođenja, ali i uporedni uvid u zakonske regulative vezane za digitalne usluge i tržišta u zemljama Zapadnog Balkana. Na drugom panelu o EU regulativama za digitalne usluge fokus je stavljen na specifične mogućnosti zemalja Zapadnog Balkana da implementiraju DSA (Zakon o digitalnim uslugama) u svoje zakonske okvire, jer nisu dio teritorije na kojoj Evropska komisija primjenjuje ova pravila.

Prvog dana konferencije okupljeni/e su imali/e priliku čuti i diskusiju o nedavno održanim izborima u EU te nadolazećim izborima u SAD-u, kao i razgovor o trenutnom stanju fact-checkinga (provjere činjenica) u svijetu te izazovima s kojima se ova zajednica suočava u budućnosti. O izazovima fact-checkinga na Pointu su govorili/e predstavnici/e nekoliko fact-checking platformi, kao i Angie Drobnic Holan, direktorica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN).

O bavljenju novinarskim poslom u ekstremno nasilnim uslovima na Pointu su govorili palestinski novinar Khaled Faqeeh te novinarka Riham Abu Aita.

Diskusije i prezentacije o digitalnoj sigurnosti, umjetnoj inteligenciji te inovativnim digitalnim rješenjima

Drugi dan Pointa obilježile su diskusije i prezentacije o digitalnoj sigurnosti, umjetnoj inteligenciji te inovativnim digitalnim rješenjima za medijske organizacije na Zapadnom Balkanu.

U fokusu drugog dana konferencije bila je i borba protiv dezinformacija, a prisutni/e su od govornika/ca mogli/e doznati više o dezinformativnim narativima koji na Zapadnom Balkanu podstiču euroskepticizam te online obmanama i prevarama u našem regionu. Spomenute diskusije pratile su i brojne radionice fokusirane na centralne teme konferencije.

Detaljnije informacije o diskusijama i radionicama ovogodišnjeg Pointa mogu se pronaći na zvaničnoj stranici konferencije.

Point konferenciju organizuje UG “Zašto ne” iz Sarajeva, zajedno s regionalnim mrežama SEECheck i ActionSEE. Strateški partneri Point konferencije su National Endowment for Democracy, Balkan Trust for Democracy, Open Society Foundations Western Balkans i Evropska unija, a ove godine partneri su bili njemački GIZ te Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN).