Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Uskoro Cyber Security Summit, ključni događaj za razmjenu iskustava o cyber sigurnosti

Foto: E-transformacija

Cyber napadi, kako navode organizatori, ugrožavaju naš svakodnevni život i sve više utječu na sve segmente društva

Da bi se poboljšala cyber sigurnost u BiH, svi društveni akteri moraju preuzeti svoju ulogu u ovom procesu. Pojedinci moraju biti svjesni prijetnji i preuzeti osnovne mjere zaštite, kompanije, naročito mala i srednja preduzeća (MSP), moraju ulagati u tehnologije i edukaciju, dok institucije i mediji trebaju pružati podršku i resurse za podizanje svijesti.

Jedan od ključnih događaja na kojem se u BiH može učiti i razmjenjivati iskustva o cyber sigurnosti je Cyber Security Summit koji će 14. i 15. novembra ove godine, četvrti put, biti održan u Sarajevu u organizaciji Udruženja e-Transformacija.

Lažne dojave o bombama jedan od oblika cyber napada

Cyber napadi, kako navode organizatori, ugrožavaju naš svakodnevni život i sve više utječu na sve segmente društva. Jedan od posebno zabrinjavajućih oblika cyber kriminala, koji je u posljednje vrijeme prisutan u Bosni i Hercegovini, lažne su dojave putem e-maila o bombama u školama i drugim javnim institucijama. One unose strah, prekidaju svakodnevne aktivnosti i uzrokuju ogromnu materijalnu štetu. Ove prijetnje, osim što stvaraju paniku i destabilizaciju, pokazuju i koliko je važno unaprijediti cyber sigurnost i osigurati naše digitalno okruženje.

Živimo u digitalnom svijetu i samim tim cyber sigurnost jedan je od temeljnih faktora za stabilnost svakog društva. U BiH, gdje se sve više usluga, podataka i poslovanja oslanja na digitalne tehnologije, očuvanje sigurnosti u digitalnom prostoru postaje ključan zadatak za sve – od pojedinaca, kompanija, javnih institucija, do medija. Ovo se posebno odnosi na mala i srednja preduzeća (MSP) koja čine okosnicu ekonomije BiH. Ona zapošljavaju veliki broj radnika i stvaraju značajan dio bruto domaćeg proizvoda. Nažalost, ova preduzeća često su mete cyber kriminalaca jer nemaju dovoljno resursa i znanja da se efikasno zaštite. Jedan uspješan napad na MSP može izazvati ogromne finansijske gubitke, pa čak i dovesti do zatvaranja poslovanja.

Da bi se ojačala otpornost MSP-a na cyber prijetnje, kako ističu organizatori Summita, potrebno je, prije svega, podići svijest o važnosti cyber sigurnosti, pružiti edukaciju i implementirati osnovne sigurnosne mjere poput antivirusnih programa, redovnih ažuriranja softvera i sigurnih lozinki. Vlasnici i zaposlenici MSP moraju shvatiti da cyber sigurnost nije luksuz, nego potreba, te da su investicije u sigurnosne tehnologije ulaganje u dugoročnu stabilnost i sigurnost poslovanja.

Mediji imaju možda i najvažniju ulogu u oblikovanju svijesti o važnosti ovog pitanja. Kontinuirano izvještavanje o cyber sigurnosti, prijetnjama i načinima zaštite može značajno doprinijeti jačanju svijesti u svim segmentima društva. Izvještavanjem o konkretnim primjerima cyber kriminala, poput lažnih dojava o bombama, mediji dodatno naglašavaju ozbiljnost cyber prijetnji i potiču na akciju.

Jedan od ključnih događaja na kojem se u BiH može učiti i razmjenjivati iskustva o cyber sigurnosti je upravo Cyber Security Summit koji okuplja stručnjake iz industrije, državne predstavnike, vlasnike malih i srednjih preduzeća, stručnjake iz različitih oblasti, sve s ciljem unapređenja znanja i praksi u oblasti cyber sigurnosti.

Učešćem na ovom događaju, stvara se prilika za edukaciju, povezivanje s drugim stručnjacima i davanje doprinosa kolektivnom naporu da BiH postane sigurnija u digitalnom svijetu.

Više detalja o samoj konferenciji na LINKU.