Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

projekt JACA

USAID predstavlja rezultate i postavlja nove ciljeve u borbi protiv korupcije u pravosuđu

usaid
Foto: USAID

Projekt je doprinio smanjenju trajanja sudskih postupaka u slučajevima visoke korupcije i organiziranog kriminala, kroz brže odvijanje ročišta i poboljšavanjem efikasnost sudova

Više od 200 uposlenika pravosudnog sektora Bosne i Hercegovine jučer su obilježili završetak projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom Pravosuđe protiv korupcije (USAID/JACA).

U proteklih pet godina, vlada Sjedinjenih Američkih Država radila je na suzbijanju korupcije u pravosuđu i stvaranju snažne mreže stručnjaka posvećenih tom cilju. Kroz projekt JACA, 47 tužilaca i tužiteljica i 25 sudija i sutkinja prošli su specijalizirane programe obuke, kako bi poboljšali efikasnost u radu na složenim predmetima korupcije na visokom nivou.

Radi se o obuci koja je uvrštena u zvanični plan rada u centrima za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Pored toga, 1.022 sudija i tužilaca uspješno su prošli obuku o etici, integritetu i prevenciji sukoba interesa koja je osmišljena i razvijena u okviru projekta JACA. Prema odredbi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ovaj kurs sada je obavezan za sve uposlenike u pravosuđu i ponavlja se svake tri godine.

Iako javnost ostaje skeptična prema sposobnosti pravosuđa da se obračuna s korupcijom, posljednji Indeks efektivnosti pravosuđa u BiH (JEI-BiH), koji je izradio USAID-ov projekt Measure, pokazuje prve znake napretka u posljednjih pet godina. Povećan je broj istraga i optužnica u predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala, a jedan od najznačajnijih koraka je prioritetno označavanje predmeta visoke korupcije koji su od velikog interesa javnosti, što je dovelo do povećanja broja optužnica u tužilaštvima, partnerima projekta JACA, sa pet u 2021. godini na 18 u 2022. i 13 u 2023. godini. Istraživanje pokazuje i da 60% sudija, tužilaca i uposlenika u pravosuđu smatra da su u njihovim institucijama uvedene djelotvorne mjere protiv korupcije, što predstavlja povećanje u odnosu na 45% iz ankete iz 2020. godine.

usaid korupcija
Foto: USAID

Projekt je doprinio smanjenju trajanja sudskih postupaka u slučajevima visoke korupcije i organiziranog kriminala, kroz brže odvijanje ročišta i poboljšavanjem efikasnost sudova.

“Zajedno stvaramo snažnu zajednicu stručnjaka posvećenih borbi protiv korupcije. Ostvaren je značajan napredak. Ipak, sigurna sam da se svi slažemo oko toga da još uvijek postoje brojni neriješeni problemi u pravosuđu koji usporavaju napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Sjedinjene Američke Države ostaju uz vas u ključnoj borbi za budućnost ove zemlje,” izjavila je Emily Coffman Krunić, zamjenica direktorice misije USAID-a u BiH.

Iako su ostvareni značajni pomaci, izazovi su i dalje tu. Vlada SAD-a ponovno ističe svoju posvećenost podršci BiH u njenoj borbi protiv korupcije, koja predstavlja jednu od najvećih prepreka napretku zemlje i integraciji u Evropsku uniju. Najavljen je novi program koji će nastaviti saradnju s pravosuđem, s posebnim fokusom na specijalizirane institucije na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, kako bi borba protiv korupcije i organiziranog kriminala postala još efikasnija.