Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USAID: 220 hiljada KM za podršku mirovnim projektima u BiH

usaid

U utorak, 14. 6. 2016. godine, u hotelu Hollywood na Ilidži, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, zvanično će se potpisati ugovori sa 19 nevladinih organizacija iz cijele BiH koje će raditi na projektima izgradnje mira i pomirenja. Ove organizacije su učestvovale na Javnom pozivu za dodjelu sredstava NVO-ima u okviru projekta PRO-Budućnost, a ukupna vrijednost ovih 19 projekata iznosi 220.177,40 KM.

Poziv je bio otvoren od 2. do 30. 11. 2015. godine, a NVO koje su aplicirale i dobile sredstva aktivne su u svim entitetima, dijelovima i regijama BiH, te dolaze iz 17 različitih opština. Ovu aktivnost u okviru projekta PRO-Budućnost vodi Fondacija Mozaik.

Neki od odobrenih projekata su: “Putujući teatar” organizacije mladih iz Jelaha, “Moj grad – grad mladih” Agencije lokalne demokratije iz Mostara, “Mi smo mir” Udruženja žena Jadar iz Bratunca i ostali.

Projekti su fokusirani na izgradnju povjerenja i pomirenje u Bosni i Hercegovini, a kroz radionice, seminare, kampove, javno govorenje, edukaciju i obuku, te će se provoditi u lokalnim zajednicama u kojima djeluje PRO-Budućnost. Selekciju projekata su vršili predstavnici partnera projekta PRO-Budućnost i članovi radnih grupa u lokalnim zajednicama.

PRO-Budućnost je četvorogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.