Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zloupotreba

Upozorenje iz BH Pošte: Lažne SMS poruke o neuspjeloj dostavi pošiljke

Foto: Screenshot/ BH Pošta

Ovo novo obavještenje, odnosno, upozorenje su izdali nakon velikog broja građanskih prijava i upita o kakvim pošiljakama je riječ

Iz javnog preduzeća “BH Pošta” d.o.o. Sarajevo upozorili su korisnike da ne nasjedaju na pristigle lažne poruke o neuspjeloj dostavi, odnosno, paketa zbog nepotpunih informacija o adresi.

Kako su naveli, radi se o zloupotrebi “BH Pošte” koja ni na koji način ne stoji iza ovih poruka.

Foto: Screenshot
SMS poruke koje pristižu većini građana

Ovo novo obavještenje, odnosno, upozorenje su izdali nakon velikog broja građanskih prijava i upita o kakvim pošiljakama je riječ.

“Savjetujemo korisnicima da izbjegavaju bilo koji vid interakcije s ovakvim porukama, jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija. Napominjemo, da ni u kom slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljate podatke o bankovnim karticama i lične podatke, jer se isti mogu iskoristiti od strane trećih lica za direktnu krađu novca sa bankovnih računa. Linkovi koji su automatski generisani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na iste”, naveli su iz “BH Pošte”.

Napomenuli su i to da je “BH Pošta” poduzela sve što je bilo u okviru njihovih mogućnosti, a kako bi spriječili ovakve napade na korisnike.

“Napadi u kojima se zloupotrebljava ime BH Pošte, znak, logo ili domena, prijavljeni su i registrovani u institucijama koje se bave borbom protiv cyber kriminala. Molimo sve građane koji dobiju SMS poruke, a iza kojih ne stoji BH Pošta, da prijave pokušaj zloupotrebe podataka na oficijelnim Facebook i Instagram profilima BH Pošte ili na adresi: [email protected] ili da se obrate policiji”, poručili su.

Inače, ovakve iste poruke su građanima pristizale krajem prošle godine. Isti je sadržaj bio i iste vrste poruka pa su i tada reagovali iz preduzeća “BH Pošta”.