Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unger u Sarajevu: Evropa se mora okrenuti vlastitoj solidarnosti

BiH

unger

Predsjednik Evropske akademije nauka i umjetnosti Felix Unger izjavio je danas u Sarajevu da se nada da za Evropu dolaze bolja vremena jer će se, zbog pritiska pod kojim se nalazi od američkog i ruskog predsjednika, morati okrenuti vlastitoj solidarnosti.

– Čitava Evropa ima problem da pronađe svoj identitet dok je pod pritiskom sa Zapada od SAD-a, s Istoka pod drugačijim pritiskom, a čak osjeća pritisak i s juga – istakao je Unger na predavanju “Uloga Balkana u novoj Evropi” na Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Dodao je da je ovaj region dobar primjer šta se dešava kada nema solidarnosti – desi se strašan rat, čiji se tragovi još vide na zgradama u Sarajevu.

Unger je rekao da je kada je letio iznad ovog regiona primijetio velika područja pod šumama i zelenilom i shvatio da je ovdje ključni element za budućnost Evrope, jer u drugim dijelovima Evrope vidimo samo ogromne fabrike i slično.

Podsjetio je na vrijeme kada je akademik Seid Huković na pres-konferenciji zajedno s njim, prije 25 godina upozoravao na vrlo skoro izbijanje rata i tražio pomoć da se evropska solidarnost pokazala “tako dobro” da niko od prisutnih novinara nije napisao ni riječ o tome.

Unger je naveo da je, nakon svih groznih stvari kroz koje je BiH prošla, neophodno stvarati nove veze i saradnje između akademije te da je posebno sretan što su Evropska akademija nauka i umjetnosti i Akademija nauka i umjetnosti BiH danas potpisale Memorandum o saradnji.