Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Umjesto jeseni – ljeto: Najavljene nove tropske noći. Nećemo se lako riješiti južine

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bihać i Neum jutros najtopliji sa 16 stepeni, danas sunčano temperature od 18 do 24 stepena

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama ima magle ili niske oblačnosti.

Temperature zraka izmjerene u 7.00 sati: Sokolac 1; Bjelašnica 3; Bugojno i Livno 6; Prijedor i Sanski Most 7; Banja Luka, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla i Zenica 8; Široki Brijeg 9; Doboj 10; Bijeljina i Zvornik 11; Mostar i Trebinje 13; Bihać i Neum 16 stepeni.

Danas će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24 stepena.

U Sarajevu će biti pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 21 stepen, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Južina će potrajati

Nećemo se tako lako riješiti južine, javlja BHmeteo. Do kraja oktobra idalje neobično toplo, a uz južinu započinjemo i početak novembra. Uz čestu ciklonalnu aktivnost očekuje nas dosta kiše i vjetra u narednom periodu.

Ovih dana veći dio SAD očekuje prodor veoma hladne vazdušne mase. Hladni vazduh u dodiru sa toplim Atlantikom reagovaće stvaranjem serije dubokih ciklona koje bi se u jakoj zonalnoj struji premještale prema Evropi.

Obzirom da će se naš dio Evrope nalaziti na prednjoj strani tih ciklona za očekivati je nastavak juzine uz neuobičajno visoke temperature. Dok sjeverni dio Evrope očekuje hladno vrijeme. U svakom slučaju veći dio Evrope biće na udaru promjenjivog vremena uz česte padavine i vjetar.

Danas i u ponedeljak prolazno nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, bez padavina. Uz dotok veoma toplog vazduha sa mediterana temperature u porastu i kretaće se preko dana od 21 do 28°C. Noći ostaju relativno tople, bez mraza.

Nećemo se tako lako riješiti južine. Do kraja oktobra idalje neobično toplo, a uz južinu započinjemo i početak novembra….

Posted by BHMETEO.ba on Saturday, October 28, 2023

Pogotovo će biti topla noć na utorak kada bi ponovo mogla biti i tropska u nekim krajevima. U noći na utorak južni vjetar ponovo u jačanju uz naoblačenje, koje će u toku utorka donijeti kišu.

Južina, toplo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u prvim danima novembra uz čestu pojavu padavina i povremeno pojačan vjetar.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U ponedjeljak pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama će biti magle. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu i u Krajini do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C.

U utorak jače naoblačenje sa zapada će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Jači lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.

U srijedu će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 21°C.

U četvrtak djelimično vedro. Povremeni lokalni pljuskovi su najizgledniji na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.