Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregledana dokumentacija

Umjesto da zapošljava, Federalni zavod za zapošljavanje štedio novac iz budžeta!?

biro nezaposleni
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ukupno na raspolaganju imali 125,9 miliona, a potrošili su 54,4 miliona KM

Federalni zavod za zapošljavanje u 2023. godine, prema najnovijim nalazima revizora, uštedio je značajna sredstva koja su mu bila na raspolaganju za zapošljavanje. Tako je ovaj zavod više štedio nego zapošljavao.

Kako je navedeno u izvještaju, imao je ukupno 125.904.071 KM za provođenje aktivne politike zapošljavanja, a do 31. decembra 2023. godine realizovao je ukupno 54.443.642 KM ili 43% u odnosu na planirano.

Kršenje Zakona

-Zbog male realizacije sredstava u okviru planiranih mjera aktivne politike zapošljavanja, kao i činjenice da nije vršio kontinuiranu kontrolu dostavljene dokumentacije poslodavaca ne možemo potvrditi da je Federalni zavod osigurao efikasno i ekonomično upravljanje raspoloživim sredstvima, u skladu sa članom 4. Zakona o budžetima u FBiH – konstatovali su revizori.

Kako su naveli, od ukupno planiranih sredstava Finansijskim planom za 2023. godinu, 74.700.516 KM se odnosi na aktivnu politiku zapošljavanja po programima iz 2023. godine i zajedničke projekte sa drugim organizacijama i institucijama. No, realizacija je iskazana u iznosu od samo 22.854.339 KM, odnosno 31% planiranih sredstava.

-Uvidom u dokumentaciju konstatovali smo nepoštovanje odredbi zaključenih ugovora između Federalnog zavoda, kantonalnih službi za zapošljavanje i korisnika sredstava u dijelu ispunjavanja obaveza poslodavaca/korisnika da kraja mjeseca za protekli mjesec obavještavaju kantonalne službe za zapošljavanje o uplaćenim doprinosima za sufinansirane osobe – istaknuli su revizori.

Nerealizovane mjere

Navedeno se, kažu, odražavalo na nemogućnost adekvatnog praćenja realizacije mjera u odnosu na Finansijski plan za tekuću godinu, te stvaranje značajnog iznosa obaveza za nerealizovane ugovore (ugovorene, a nerealizovane obaveze na 31. 12. 2023. godine koje su prenesene u 2024. godinu iznosile su 52.329.267 KM), što je za posljedicu imalo smanjenje efekata zapošljavanja.

Navedeno, zaključuju, nije u skladu sa članom 4. Zakona o budžetima u FBiH. S obzirom da je tokom 2023. godine ostao značajan broj mjera po programima 2021, 2022. i 2023. godine koji nisu obuhvaćeni monitoringom i evaluacijom, kao i da je ostao značajan iznos nerealizovanih, a planiranih sredstava za APZ, kako navode revizori, potrebno je intenzivirati dodatne analize i ocjene opravdanosti donesenih programa i mjera iz prethodnog perioda i tekuće godine.