Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer KS

Uk: Cilj nam je da oporezivanjem praznih nekretnina utičemo na snižavanje cijena stanogradnje

nihad uk
Foto: Fena

U konačnici, kako je dodao, cilj im je postići ravnotežu između interesa vlasnika nekretnina i potreba građana za pristupačnim stanovanjem, što će dugoročno doprinijeti stabilnom i održivom razvoju Kantona Sarajevo.

Primarni cilj kreiranja novog zakona koji će tretirati pitanje oporezivanja praznih nekretnina jeste da utičemo na snižavanje cijena stanogradnje – izjavio je za Fenu premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

U Bosni i Hercegovini je tema oporezovanja praznih nekretnina akteulna već izvjesno vrijeme, a u javnosti se spominje da je Kanton Sarajevo prvi koji bi mogao uvesti taj porez i da su u tom smislu sa partnerima pokrenuli konkretne aktivnosti.

Pravedniji, efikasniji i održiviji stambeni okvir

Kao Vlada Kantona Sarajevo, prepoznali smo potrebu za stvaranjem pravednijeg, efikasnijeg i održivijeg stambenog okvira koji bi potaknuo vlasnike nekretnina da prazne stanove i poslovne prostore stave u funkciju, bilo kroz iznajmljivanje ili neke druge korisne modele. Prema ranijim procjenama, svaka četvrta nekretnina u našem Kantonu je prazna i često služi kao oblik ulaganja viška kapitala. Takva situacija stvara disbalans na tržištu, otežava dostupnost stambenih jedinica za građane te potencijalno doprinosi rastu cijena nekretnina, što značajno utiče na kvalitet života svih nas – naveo je Uk.

Broj praznih stanova u Kantonu Sarajevo, po njegovim riječima, trenutno varira, a tačne statistike će dobiti nakon detaljnijih istraživanja i podataka koje očekuju u narednom periodu. Na osnovu tih konkretnih podataka će moći, kako je dodao, pružiti preciznije procjene o broju nekorištenih stambenih jedinica.
Uk je napomenuo da oporezivanje vikendica neće biti obuhvaćeno tim novim zakonom, te da su kuće za odmor regulisane posebnim propisima i neće biti uključene u taj projekat.

Razmatraju se iskustva drugih zemalja

Porez na prazne nekretnine na snazi je od početka prošle godine u tri austrijske pokrajine, a slične mjere razmatra i Hrvatska gdje novi nacionalni plan stambene politike uključuje i oporezivanje praznih stanova.
Naša ekspertska grupa analizira iskustva drugih zemalja, gdje je već uveden ili se razmatra uvođenje posebnog poreza na nekretnine koje se ne koriste. Vjerujemo da i u našem Kantonu postoji potencijal za razmatranje sličnih mjera kojima bi optimizirali tržište nekretnina. Naš pristup biće pažljivo osmišljen, uvažavajući specifičnosti našeg tržišta, a sve sa ciljem unapređenja kvaliteta života i održivog razvoja našeg Kantona – istakao je Uk.

Svaka mjera će, kako je dodao, biti predmet opsežnih konsultacija s relevantnim stručnjacima, investitorima i stanovnicima KS, kako bi postigli najbolji mogući balans između privatnih ulaganja i javnog interesa.

Očekujemo da bi uvođenje poreza na neiskorištene stambene jedinice moglo donijeti niz pozitivnih efekata. Prije svega, takva mjera bi mogla potaknuti vlasnike da svoje nekretnine stave u funkciju, bilo kroz iznajmljivanje ili prodaju, što bi povećalo ponudu stanova na tržištu i smanjilo pritisak na rast cijena nekretnina. Time bi se omogućilo većem broju građana, posebno mladima, lakši pristup stambenom prostoru – naveo je UK.

Uz pozitivan ekonomski uticaj, kako je dodao, očekuju i poboljšanje kvalitete života u urbanim dijelovima. Više stanova bilo bi u aktivnoj upotrebi što bi dovelo do jačanja zajednica i boljeg održavanja stambenih zgrada i njihove infrastrukture, posebno fasada i stubišta.

Javne konsultacije

Naravno, uređenje ove oblasti nije bez izazova. Prva teškoća koju vidimo je osiguranje tačnih podataka o neiskorištenim stambenim jedinicama, jer bi efikasna primjena poreza zavisila prvenstveno od precizne evidencije. Također, postoji rizik da vlasnici stanova koji ne žive u Bosni i Hercegovini, ili oni koji nekretnine drže kao dugoročne investicije, neće biti skloni ovoj promjeni. S obzirom na sve to, važno je da se mjere provode postepeno, uz opsežne javne konsultacije, kako bismo pronašli rješenja koja će biti pravedna i održiva – rekao je premijer KS Nihad Uk.

U konačnici, kako je dodao, cilj im je postići ravnotežu između interesa vlasnika nekretnina i potreba građana za pristupačnim stanovanjem, što će dugoročno doprinijeti stabilnom i održivom razvoju Kantona Sarajevo.