Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija u hrvatskoj i bih

Preko Save “prebacivali” migranate i uzeli im najmanje 80.000 eura. 16 je uhapšenih

Foto: Europol

U akciji koja je provedena utorak uhapšeno je ukupno 16 krijumčara migranata, 11 u Hrvatskoj, pet u BiH

Policijske agencije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u akciji kojom je koordinirao Europol, razbile su mrežu odgovornu za krijumčarenje najmanje 159 migranata, u životno ugrožavajućim okolnostima.

U akciji koja je provedena utorak uhapšeno je ukupno 16 krijumčara migranata, 11 u Hrvatskoj, pet u BiH.

Vjeruje se da su osumnjičeni odgovorni za najmanje 12 incidenata u kojima je najmanje 159 migranata prokrijumčareno iz BiH u Hrvatsku preko rijeke Save. Osumnjičeni su u pretrpanim čamcima svjesno ugrozili živote i sigurnost migranata, priopćio je Europol.

Nakon prelaska rijeke migranti su tajno prevoženi raznim vrstama vozila. Krijući ih u putničkim vozilima ili u dijelovima namijenjenim za prijevoz tereta u kamionima, kriminalci su migrante prebacivali prema Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i drugim državama Evropske unije.

Procjenjuje se da su na taj način krijumčari zaradili najmanje 80.000 eura.

Rezultati akcije koja je istovremeno provedena u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj i Brodu u BiH su sljedeći: u Hrvatskoj je uhapšeno 11 osoba, pretreseno 10 stanova, pretreseno je deset vozila, oduzet je jedna plinski pištolj, te bankovne kartice, 38 mobitela, 5 tablet kompjutera te fluorescentni prsluk s natpisom “Policija” i elektronski uređaj za plaćanje cestarina na autocestama.

U Bosni i Hercegovini uhapšeno je pet osoba, pretreseno je pet stanova i pronađeno 1.500 eura u gotovini.

Podrška Europola

Na zahtjev partnera Europol je osigurala podršku na licu mjesta, te uputio svoje stručnjake iz Ogulina, Hrvatske, da sudjeluju u racijama u Slavonskom Brodu gdje su obavili unakrsne provjere osoba, telefonskih brojeva i drugih informacija.

Također, stručnjaci Europola su podržali ovu akciju iz sjedišta Europola u Haagu, pružajući analitičku podršku u stvarnom vremenu.

Operacija se odvijala pod okriljem Operativne udarne grupe (OTF) osnovane u martu 2023. godine. Grupa obuhvaća policijske agencije iz Hrvatske, Slovenije i BiH, s fokusom na organizirane kriminalne mreže za krijumčarenje migranata koje su aktivne na ruti zapadnog Balkana.

Foto: Europol

Europol pruža podršku OTF-u i njenim članovima kroz analitičku i operativnu, kao i financijsku podršku.

Korištenjem Europolove Mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA), svi organi u operativnoj grupi mogu međusobno komunicirati na siguran način.

Policijske agencije koje su sudjelovale u akciji iz Hrvatske su Službenici kriminalističke policije Policijske uprave Brodsko-posavske, Nacionalni policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te Državno odvjetništvo i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). U akciji iz Bosna i Hercegovina je sudjelovala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), naveli su iz Europola.