Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muprs

Uhapšeni bivši direktor “Šuma RS” i trojica rukovodilaca, jedan u bjekstvu

Slaven Gojković sume srpske
Foto: Arhiv
Slaven Gojković

Strihinja Bašević, koji je u bjekstvu, je inače i narodni poslanik iz SNSD-a

Pripadnici MUP-a RS-a uhapsili su danas doskorašnjeg direktora “Šuma RS” Slavena Gojkovića, dvojicu vršilaca dužnosti direktora šumskih gazdinstava, jednog bivšeg v.d. direktora ŠG, dok je osumnjičeni Strahinja Bašević, v.d. direktora ŠG “Romanija” Sokolac, u bjekstvu i za njim se traga.

Ovu informaciju potvrdili su u Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo koji od jutros, po Naredbi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, obavljaju pretres na više lokacija, i to na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad.

Pretresi su u okviru istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, a koja se odnosi na nezakonita postupanja odgovornih u JP “Šume RS”, ŠG „Romanija“ Sokolac, ŠG „Sjemeć“ Rogatica, ŠG „Visočnik“ Han Pijesak i ŠG „Panos“ Višegrad.

Iskoristili službeni položaj

Kako kažu u Tužilaštvu, osumnjičeni se terete da su tokom 2020. na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G. S. kao v.d direktor “Šume RS”, B. S. kao v.d. direktor ŠG „Romanija“ Sokolac, L. M. kao v.d. direktor ŠG „Sjemeć“ Rogatica, G. J. kao v.d. direktor ŠG „Visočnik“ Han Pijesak i Č. L. kao v.d. direktor ŠG „Panos „Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja.

– Tom prilikom su nanijeli štetu budžetu RS i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama BiH, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva šumarstva RS, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije „COVID-19“, koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou – kažu u Tužilaštvu.

Ko je uhapšen

Osim Gojkovića, uhapšeni su Mladen Lakić, v.d. direktora ŠG “Sjemeć” Rogatica, Janko Golijanin, bivši v. d. direktora ŠG “Visočnik” Han Pijesak i L. Č, v. d. direktora ŠG “Panos” Višegrad.

Komentarišući bjekstvo Strahinje Bašević, u Tužilaštvu kažu da su svjesni činjenice da su se u protekla dva dana pojavile informacije u medijima od strane osumnjičenog B.S. i koje su “očigledno iskorištene da bi se izbjeglo lišenje slobode”.

– Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca – naglašavaju u Tužilaštvu.

Narodni poslanik SNSD-a u bjekstvu

Strihinja Bašević je inače i narodni poslanik iz SNSD-a.

U Tužilaštvu dodaju da je ova akcija jedna od mnogih koja se provode u sklopu Akcionog plana za borbu protiv korupcije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

– Nastavićemo da blagovremeno, tačno i precizno obavještavamo javnost o preduzetim mjerama i radnjama u ovom predmetu – dodaju u Tužilaštvu u kojem nisu navodili detalje istrage, poput sumnji o iznosu nanesene štete po JP “Šume RS” i budžet.