Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen Dragan Janjić, osumnjičeni za ratne zločine u Foči

sud i tuzilastvo bih

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e na području Rudog locirali su i lišili slobode Dragana Janjića rođenog 1967. godine. Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je kao pripadnik policije, počinio ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Janjić se tereti da je tokom 1992. godine, kao pripadnik MUP-a, Policijske stanice Miljevina, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On je osumnjičen da je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja jedne žrtve bošnjačke nacionalnosti, te da je počinio protupravna lišenja slobode i zatvaranja civila bošnjačke nacionalnosti, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da će osumnjičeni tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.