Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljena potraga

U više od deset sela kod Konjica pomoć još nije došla. I dalje se evakuiše stanovništvo

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Spasioci u Donjoj Jablanici su se morali probijati kroz ruševine koje su često bili pod vodom a identična situacija dočekala ih je i u ponedjeljak jer je kiša uz manje prekide nastavila padati cijelog proteklog vikenda

Procjenjuje se da u više od 10 sela na području Konjica pomoć još uvijek nije došla zbog ogromnih šteta na putevima i velike udaljenosti, a uglavnom su to planinska sela ispod Bitovnje, izvijestio je jutros Operativni centar civilne zaštite HNK.

Jučer je na području Konjica veliki broj dobrovoljaca učestvovalo u čišćenju gdje su uvjeti dozvoljavali. Gorske službe spašavanja su se probijale do sela i vršila se evakuacija stanovništva.

Sva građevinska operativa radi na sanaciji katastrofalnih posljedica. Rano jutros veliki broj građevinskih strojeva iz Republike Slovenije stigao je kao pomoć i jutros se uvode u rad, navodi se u izvještaju.

Od ranih jutarnjih sati spasilački timovi su nastavili s pretragom terena na području Donje Jablanice. Intenzivno se radi na čišćenju magistralnih i lokalnih puteva kao i na popravkama elektro i vodovodne mreže, popravljena je i bazna stanica mobilne mreže.

Putne komunikacije na području općine Jablanica s pojedinim naseljenim mjestima su u prekidu kao i sa susjednim općinama, radi se na čišćenju puteva.

Također, i dalje se radi na raščišćavanju puteva u Drežnici, put prema Divi Grabovici je očišćen, a Komisija za procjenu štete danas izlazi na teren.

Spasilački timovi nastavili potragu za nestalima

Spasilački timovi u ponedjeljak su nastavili potragu za žrtvama bujičnih poplava u mjestu Donja Jablanica na sjeveru Hercegovine a za sada se traga za tijelima još najmanje pet osoba čiji je nestanak prijavljen.

Tijela 15 poginulih pronađena su do nedjelje navečer u tom mjestu koje je najteže pogođeno poplavama što su se uslijed kišnih padalina sručile na brojna naselja u BiH u noći između četvrtka i petka.

Tijela poginulih koja su do sada pronađena neće biti pokopana sve dok se ne završi potraga za nestalima a lokalne su vlasti u Jablanici odlučile kako će tada biti obavljen kolektivni sprovod.

Do sada su potvrđena dva smrtna slučaja uslijed poplava u mjestu Buturović Polje u općini Konjic, te tri u Fojnici.

Spasioci u Donjoj Jablanici su se morali probijati kroz ruševine koje su često bili pod vodom a identična situacija dočekala ih je i u ponedjeljak jer je kiša uz manje prekide nastavila padati cijelog proteklog vikenda.

U pomoć stigli i timovi iz inostranstva

Uz domaće timove na terenu su od subote angažirani timovi iz Hrvatske i Slovenije čiji je dolazak koordinira Evropski centar za hitne slučajeve (ERCC) pri Glavnoj upravi za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) Europske komisije.

Najmanje devet zemalja članica EUCPM-a, odnosno Albanija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Slovačka i Turska ponudile su pomoć ili šalju humanitarnu pomoć. Predstavnik ERCC sada iz Sarajeva za potrebe koordinacije timova EUCPM-a na terenu kontaktira s relevantnim vlastima u BiH.

Sa aktivacijom EUCPM-a, ERCC igra ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofu, osiguravajući doprinos u iznosu od najmanje 75 posto transportnih i operativnih troškova angažmana, bez obzira na to da li je zemlja članica EU ili ne. Stoga, EUCPM predstavlja jedinstven mehanizam solidarnosti koji okuplja države članice EU kao i deset država koje u njemu sudjeluju.

Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica EUCPM-a u septembru 2022. godine a ovo je prvi put da je Bosna i Hercegovina zatražila pomoć putem EUCPM-a.