Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usred vrućina

U većem dijelu BiH danas počinje školska godina, u tri kantona početak odgođen

Foto: Pixsell/Arhiv
Ilustracija

U Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu (zbog tragičnog događaja od 21. augusta) nastava će početi 9. septembra

U sedam od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj te Brčko distriktu, nastava u osnovnim i srednjim školama počinje danas.

Nova školska godina počinje u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom kantonu, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo, te Kantonu 10. U Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu (zbog tragičnog događaja od 21. augusta) nastava će početi 9. septembra.

U više kantona odgođen početak

Takođe, 9. septembra nastava će početi u Zapadnohercegovačkom kantonu, kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je Vlada HNK donijela odluku o odgodi početka nastave za jednu sedmicu zbog iznimno visokih temperatura. Početak nastave zbog visokih temperatura odgođen je, također, i u Posavskom kantonu.

Iz istih razloga, odluku o odgodi početka nastava donijelo i nadležno ministarstvo obrazovanja u Posavskom kantonu, te će nastava u svim tamošnjim osnovnim i srednjim školama početi 9. septembra, odnosno prolongirana je za jednu sedmicu.

“Svaka nova školska godina donosi sa sobom nove izazove, prilike za učenje, rast i razvoj. Uvjereni smo da će svi učenici, uz podršku svojih učitelja i roditelja, ostvariti svoje ciljeve i ispuniti svoje potencijale. Želimo vam uspjeh u radu i mnogo zadovoljstva u učenju. Neka nova školska godina bude ispunjena znanjem, prijateljstvima i uspjesima”, naveli su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Nova školska godina počinje i u RS-u

Za više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja u RS danas je počela nova školska 2024/25. godina. Prvačiča je upisano 8.957, a u prvi razred srednjih škola 9.505 đaka.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj ukupno upisanih osnovaca i srednjoškolaca je manji za oko 1.000. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u školsku 2023/24. godinu upisana su ukupno 118.533 đaka u osnovnim i srednjim školama.

Te školske godine upisana sue 9.033 prvačiča, što znači da ih je ove godine 76 manje. Učenika u prvi razred srednjih škola prethodne školske godine upisano je 9.546, a danas treba da ih krene 41 manje.

Ministrica prosvjete RS Željka Stojčić izjavila je da sa radom u punom kapacitetu treba da počne više od 18.000 zaposlenih u školama. Prema informacijama aktiva direktora, stvoreni su svi uslovi da nastava može da počne u novoj školskoj godini.

-Konačan broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole biće poznat nakon što se 30. septembra završi godišnji program rada škola – navela je Stojčićeva.

Ona je podsjetila da je u Banjoj Luci formirano novo ogledno odjeljenje u Banjalučkoj gimnaziji i da je riječ o smjeru sportska gimnazija.

Stojčić je navela i da je predmet Humanost i bezbjednost proistekao iz programa realizacije mjera u borbi protiv nasilja u školama i da bi trebalo da zaživi kao fakultativan predmet.

-U srednjim školama u planu je procjena programa koji su definisani prije četiri godine, kao i njihova ocjena, dok su ostali predmeti po nastavnom planu i program – rekla je ona.

Najviše upisanih srednjoškolaca je u četvorogodišnje stručne škole, a postoji određen procenat za zanimanje trećeg stepena. U fokusu su struke elektrotehnike, mašinstva i medicinska, što se ponavlja iz godine u godinu.